Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig trend för Mona Sahlin

Det går inte bra för Mona Sahlin. Förtroendet för henne bara sjunker. Enligt lördagens opinionsmätning från Synovate är det till exempel bara 22 procent av väljarna som tror att hon är bäst på att leda regeringens arbete, jämfört med 63 procent för Fredrik Reinfeldt. För ett halvår sedan hade de båda ungefär lika höga siffror.
 

Annons

Det sjunkande förtroendet för Mona Sahlin har också påverkat opinionssiffrorna för hennes parti. För ett halvår sedan hade vänsterblocket en ledning på 15-20 procent i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen, som kom i går från Synovate, har gapet krympt till knappt fyra procent.

Till en del beror dessa förändringar på att väljarna tycker att regeringen har skött sig bra under finanskrisen Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Maud Olofsson har agerat konsekvent och förtroendeingivande.

Men minst lika betydelsefullt är säkerligen att väljarna är missnöjda med Mona Sahlin. De tycker inte att hon håller måttet. Det började med hennes försök att samarbeta enbart med miljöpartiet, där hon blev brutalt överkörd av sitt eget parti. Sedan dess har Mona Sahlin inte lyckats komma tillbaka, utan har gjort misstag på misstag. Hennes dubbla budskap när det gäller ett eventuellt förstatligande av Saab är det senaste exemplet. Mona Sahlin har helt enkelt visat väljarna att hon inte har de kvaliteter som behövs för att bli en bra statsminister.

Mona Sahlin var inte det självklara valet när Socialdemokraterna skulle utse en ny partiledare efter Göran Persson. Mycket få bland de mest inflytelserika kungamakarna inom partiet, om ens någon, hade henne som förstahandskandidat.

Ändå blev det Mona Sahlin som valdes. Hon var helt enkelt den som blev kvar när alla andra hade tackat nej eller ansetts som för lättviktiga.

Detta är i och för sig inget unikt för Mona Sahlin. Samma var det med Göran Persson.

Göran Persson lyckades dock bli den oomstridde ledaren för sitt parti och vinna väljarnas förtroende. Det har inte Mona Sahlin lyckats med. Hon har inte lyckats bevisa att hon har den kunskap och det omdöme som behövs för att bli en bra statsminister. Till en del beror detta på hennes egna misstag, till en del på att väljarna ännu inte glömt den så kallade Tobleroneaffären i mitten på 1990-talet, då Mona Sahlin tvingades avgå som vice statsminister.

Mona Sahlin får mycket svårt att vända trenden. Istället kommer många att välja bort Socialdemokraterna i valet 2010 för att slippa att få henne som statsminister.

Trots det kommer hon inte att bli sparkad innan valet. Orsaken är densamma som när Mona Sahlin valdes som partiledare: det finns inget alternativ.

Mer läsning

Annons