Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för regionsgrubbel

Sveriges karta ritades om i går. I alla fall lite. Och mer kommer om fem år.
I går beslutade nämligen alliansregeringen att Sverige skall delas in i regioner i stället för län och landsting. De regioner som nu finns på försök, det vill säga Skåne och Västra Götaland, blir permanenta. Halland och Gotland får bilda egna regioner. Övriga delar av Sverige får vänta till 2014.

Annons

Det här är en stor demokratireform, som flyttar besluten närmare människorna. Regionerna kommer nämligen att få större makt än dagens landsting, bland annat för den regionala utvecklingen. Det är därför bra att centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet lyckats bryta ner moderaternas motstånd mot regionerna.

För Norrtälje kommuns del betyder gårdagens beslut ingenting. I alla fall inte nu. Men någon gång i framtiden, inget vet när, kommer Norrtälje att vara del av en region, på samma sätt som man i dag är en del av Stockholms län.

Frågan är hur denna region kommer att se ut. Just området kring Stockholm och Mälardalen är det område där framtidens regionindelning är mest oklar. Många vill bilda en Mälarregion, bestående av Stockholms, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län. Andra, framför allt moderaterna i Stockholms stad och län, vill att Stockholms län skall bilda en egen region. Uppsala län vill bilda en Svealandsregion med Gävleborgs och Dalarnas län, vilket gjort att Bålsta och Enköpings kommuner funderar på att byta län.

Det finns både för- och nackdelar med en större Mälarregion. Med en sådan region blir det lättare att samordna kommunikationer och regionalutveckling. Där kommer Stockholms stad inte heller att vara lika dominerande som Stockholm i dag är i Stockholms län.

Å andra sidan blir en Mälarregion så stor och så folkrik att avståndet mellan medborgare och politiker blir ändå större än det redan är. En Mälarregion blir den dominerande regionen i Sverige, och får därigenom stor makt att driva igenom sina beslut mot andra regioners vilja. I andra delar av landet är man därför inte speciellt intresserad av en Mälarregion där Stockholm ingår.

Vilket som är bäst för Norrtälje kommuns del är svårt att säga. Norrtälje gör, genom sin geografiska position i nordost, inga stora vinster på ett bredare Mälardalssamarbete om till exempel kollektivtrafik. Å andra sidan kan ett utvecklat Mälardalssamarbete stärka regionens konkurrenskraft både nationellt och internationellt, vilket Norrtälje också bör vinna på.

Även Norrtäljeborna och Norrtäljepolitikerna bör därför börja fundera på vilken region man vill att kommunen skall ingå i i framtiden. För även om det dröjer, så innebär dagens regeringsbeslut att alla delar av Sverige inom några år kommer att ingå i en region.

Mer läsning

Annons