Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för fisk

Trots att nyår hunnit passera är vi väl många som fortfarande drömmer mardrömmar om julens alla kött­bullar, skinkskivor, sillar och ­Janssons ­frestelser. Nu är det dags för något helt annat! I dag bjuder Köket på thaiinspirerad fiskgratäng, citron-och vitlöksströsslad fiskfilé och fetafylld lax - lättlagad, fräsch och supergod ­middagsmat på det nystartade året.
 

Annons

Fiskgratäng med rotfrukter, sweet chili och kokos

(4 portioner)

600 g tinad fiskfilé (sej, pangasus eller kolja)

salt och peppar

1 morot

1 palsternacka

1 bit skivad purjolök (cirka 10 cm)

1 liten burk creme fraiche

1,5 dl coconut sweet chilis sås (Santa Maria)

1 tsk cayennepeppar

1 dl riven ost

4 portioner potatismos

kräftstjärtar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form lite lätt och bottna den med tunt skivad purjolök. Placera fisken ovanpå och salta och peppra generöst.

2. Skala och riv moroten och palsternackan grovt, lägg raspet ovanpå fisken. Blanda creme fraichen med chilisåsen och cayennepeppar, smaka av.

3. Häll creme fraicheblandningen över fisken och ställ in formen mitt i ugnen i ­cirka 20 minuter. Gör potatismos under tiden, rör gärna ner två äggulor och en klick extra smör för ett lite mer lättspritsat potatismos.

4. Ändra ugnsinställningen till ”grill”. Fyll en plastpåse med potatismos och klipp av ena hörnet. Spritsa moset runt fisken och avsluta med den rivna osten ovanpå fisken.

5. Ställ in formen i ugnen i cirka 8 minuter, så att osten och potatismoset får fin färg. Dekorera med kräftstjärtar och servera med en blandad sallad.

Gremolatafilé

(4 portioner)

600 g tinad fiskfilé (sej, kolja eller torsk)

1 stor citron

1 dl finhackad persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

23 msk olja

salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj citronen i varmt vatten och riv skalet fint. Blanda citronskalet med vitlöken och den hackade persiljan.

3. Salta och peppra fiskfilén, lägg den i en smord ugnsform. Strö citronströsslet över fisken och ringla över oljan.

4. Stek fisken i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, servera med kokt potatis och en sallad.

Fetafylld lax med ugnsbakade grönsaker

(4 portioner)

4 bitar skinn- och benfri laxfilé á 125 g

1 stor sötpotatis

1 stor rödlök

1 zucchini

1 röd paprika

1 gul paprika

olja

1 tsk salt och peppar

250 g fetaost

2 dl matlagningsyoghurt

1 tsk rosmarin

2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i grova bitar. Skär zucchinin i lite knubbigare bitar, för tunt skivad zucchini riskerar bli sladdrig och oaptitlig.

2. Skär paprikasorterna och löken i bitar. Lägg potatisen och övriga grönsaker i en ugnsfast form, ringla lite olja över och salta och peppra försiktigt.

3. Baka grönsakerna i cirka 10 minuter. Mosa under ­tiden osten och blanda med yoghurt, rosmarin och svartpeppar. Ta ut grönsakerna ur ugnen, sänk värmen till 175 grader och lägg fisken på grönsakerna.

4. Bred ut hälften av oströran över laxbitarna, stek i ytterligare 12 minuter. Servera laxen med grönsakerna och resten av oströran i en skål bredvid.

Mer läsning

Annons