Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets största bokfest

Lettland lyfts fram på årets bokmässa som invigs på torsdag.
Dessutom finns mängder av kända författare på plats i Göteborg, med namn som P O Enquist, Håkan Nesser, Åsa Linderborg och Denise Mina.
Nytt för i år är en debattscen och seminarier med klimattema.

Annons

Bokfolket har börjat rikta blickarna västerut. Det är dags för fyra dagars bokmässa med författare, seminarier, debatter och tjocka travar av böcker.

I år har mässan valt att sätta fokus på Lettland, ett land med litteratur som inte är särskilt välkänd i Sverige. Sedan självständigheten 1991 har 16 verk av lettiska författare översatts till svenska, mest känd är förmodligen Vizma Belsevica.

Bland de lettiska rösterna på mässan finns bland andra landets tidigare president Vaira Vike-Freiberga och författarna Nora Ikstena, Peteris Cedrins och Ieva Lesinska. Andra länder som lyfts fram är Rumänien och Indien.

Som vanligt vimlar det av kända författare på mässan. Bland dem finns P O Enquist, Håkan Nesser, Lars Andersson och Ellen Mattsson, som alla är aktuella med nya romaner. Mikael Timm, som skrivit en biografi om Ingmar Bergman pratar om mästerregissören med Bengt Wanselius, redaktör för praktverket Regi: Bergman och Katinka Faragó, mångårig medarbetare till Bergman.

Amerikanska Susan Faludi diskuterar USA efter den 11 september med utgångspunkt från sin bok ”Den amerikanska mardrömmen”. Åsa Larsson, Åke Smedberg och Johan Theorin talar om att låta en speciell miljö bli en del av berättelsen, Åsne Seierstad berättar om ”Ängeln i Groznyj” och Åsa Linderborg och Carl Johan de Geer diskuterar det svåra i att skildar sin egen familj och uppväxt.

Barn- och ungdomsförfattare som Lennart Hellsing, Mamma Mus skapare Juija Wieslander, Martin Widmark och Pernilla Stalfelt finns också på plats, liksom deckareliten med namn som skotska Denise Mina, norska Anne Holt och Jo Nesbö och svenska Liza Marklund, Åsa Larsson och Camilla Läckberg.

Nytt för i år är en debattscen, som bland annat tar upp FRA-lagen, lokal demokrati och public serrvice. En annan nyhet är en serie klimatseminarier i samarbete med Världskulturmuseet. Och på Internationella torget ges utblickar till en lång rad länder runt om i världen.

Bok och bibliotek

Årets bokmässa i Göteborg, eller bok och bibliotek som den egentligen heter, pågår 25-28 september. Det är öppet för branschfolk torsdag och halva fredag, för allmänheten fredag eftermiddag, lördag och söndag.

Cirka utställare deltar i årets mässa. Seminarieprogrammet innehåller 435 seminarier med 800 deltagare från 30 länder.

Dessutom ordnas mängder av framträdanden på andra scener, förra året innehöll mässan drygt 2 300 programpuntker.

Bokmässan har lockat över 100 000 besökare de senaste åren.

Mer läsning

Annons