Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att lyfta skolan

Kritiken mot skolan har varit hård den sista tiden.
- Vi måste göra en kraftsamling, säger kommunalrådet Kjell Jansson (m).

Annons

Norrtälje kommun ligger i botten i flera stora undersökningar om skolan, samtidigt har man utsetts till årets nyföretagarkommun. Det är inte länge sedan som kommunen hade bottennoteringar också i undersökningar om näringslivet. Vändningen har kommit efter hårt arbete från framförallt näringslivschefen Dan Löfgren och Kjell Jansson själv.

Vad ska ni politiker göra för att vända den negativa trenden i skolan också?

Vi ska sätta oss ned i majoriteten och resonera grundligt om vad vi ska göra. Sen har oppositionen ett visst ansvar också. Vi behöver tillsammans komma fram till en långsiktig lösning. Vi måste våga peka med hela handen och ta lite större grepp.

Det har inte känts som ni varit så överens i majoriteten under den sista tiden.

Vi har tyvärr rivit upp en del beslut som kanske var nödvändiga. När det gäller Singö är det mitt fel. Jag, Hans Andersson (fp) och Kurt Pettersson (c) lovade för två år sedan att Singö skola inte skulle stängas. Vi skulle aldrig ha lovat det, men det måste gälla den här mandatperioden ut.

Kommer ni att skjuta till några extra resurser?

Jag tror att pengarna räcker i stort sett inom den befintliga budgeten. I dag satsar vi 21 miljoner kronor på vuxenutbildning. Jag skulle vilja omfördela pengarna så att en del av det satsades på lågstadieth istället.

Är du personligen mer intresserad av företagsfrågor än av skolfrågor?

Politiskt är det svårt att prioritera, man räcker inte till för allt. Jag är mer intresserad av skolan än någon tror. Jag har själv ett barn som går i tvåan, men det är känsligt för mej att säga saker om skolan när jag har den position i kommunen som jag har.

Många företagare för fram skolan som en viktig faktor för att locka personal och nyetableringar till kommunen.

Ja, jag får alltid höra det när jag träffar företagare på frukostmöten.

När bjuder du in lärare, föräldrar och elever på ett frukostmöte första gången?

Det ska jag inte göra. Det är Ann S Pihlgren i egenskap av ordförande i barn- och skolnämnden som har den uppgiften. Där­emot kan jag vara med. Jag vill inte runda henne som ansvarig för skolan.

Mer läsning

Annons