Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chokladtoppad saffranskaka

Mäktig decemberkaka, perfekt att servera gästerna både till glögg, te och kaffe. Den som vill förbereda sig kan baka kakan i förväg och lägga den i frysen; tina sedan kakan och bred på glasyren serveringsdagen.

Annons

Ingredienser:

6 ägg

200 gr smör

4 dl strösocker

1 pkt saffran

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4,5 dl vetemjöl

0,5 dl mjölk

Glasyr:

3 dl florsocker

50 gr smält smör

2 msk vaniljsocker

4 msk kakao

2 msk kallt kaffe

Gör så här:

Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i en annan skål. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt äggulorna en i taget. Blanda ner saffranet och vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ner dem i smeten, bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, cirka 35 minuter. Känn med provsticka att kakan är klar och låt den därefter svalna under duk. Rör under tiden samman glasyren låt den stelna något innan du brer ut den över kakan.

Mer läsning

Annons