Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet sviker sitt löfte

Annons

”Ja till att behålla bygdeskolor” var ett av centerpartiets vallöften i kommunvalet 2006. Löftet upprepades av representanter för partiet i en debattartikel i Norrtelje Tidning för en månad sedan.

I tisdags kväll kom dock beskedet att centerpartiet och de övriga partierna i kommunens styrande majoritet beslutat att lägga ner Singö skola. Formellt lägger man inte ner skolan, utan ”låser bara dörren” och kan tänka sig att låsa upp den igen om det blir fler skolbarn på Singö. Men det löftet lär aldrig infrias, oavsett hur många barn som föds. Allt talar för den låsta dörren förblir låst.

Det här innebär att centerpartiet sviker sitt löfte till väljarna och till Singöborna. Det är dåligt. Har man lovat en sak skall man hålla det. Och det går inte att skylla på att centerpartisterna lyckades rädda bygdeskolorna i Skebo, Söderbykarl och Herräng, som moderaterna också ville lägga ner. Att moderaterna vill lägga ner småskolor visste centerpartisterna innan de formulerade sitt vallöfte.

Det här är inte första gången majoriteten vill lägga ner Singö skola. Detsamma ville man för drygt två år sedan, men då räddades skolan av Singöbornas massiva protester.

Egentligen har inget nytt hänt sedan dess. Därför är det konstigt att man sviker sina löften och gör ett nytt försök att lägga ner skolan. Vinsten i pengar är marginell. Förlusten i förtroende är dock enorm.

I sak finns det mycket som talar för att det är rätt att lägga ner Singö skola. Skolan har så få elever att det är svårt att hålla en tillräckligt god kvalitet i undervisningen. Men detta visste alla, även centerpartiet, innan valet. Trots det lovade man att skolan skulle vara kvar.

Det är inte bara Singö skola som majoriteten vill lägga ner. Samma gäller Flygskolan och Parkskolan, som båda ligger i Norrtälje stad.

Att man vill lägga ner Flygskolan är ingen överraskning, och inget av majoritetspartierna lovade heller innan valet att skolan skulle få vara kvar. Flygskolans lokaler är inte bra, eftersom de är byggda för att vara butiker och kontor. Det är inte heller kommunen som äger lokalerna. Skolan har därför varit hotad flera gånger förut.

Samtidigt ligger Flygskolan i ett område med sociala problem, och risken är stor för att dessa problem ökar om eleverna tvingas upp ur sin nuvarande skolmiljö och får flytta till en annan skola. Det har gjort att tidigare nedläggningsförslag har dragits tillbaka.

Frågan är därför om risken för ökade sociala problem nu har minskat så mycket att majoriteten vågar lägga ner Flygskolan. Frågan är också om kommunen verkligen sparar så mycket pengar på att lägga ner skolan. Enligt förslaget måste Roslagsskolan och Frötuna skola byggas om för att rymma alla elever. Det är inte gratis.

Mycket talar därför för att sista ordet ännu inte är sagt om Flygskolan. Och samma gäller för Singö skola.

Mer läsning

Annons