Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns bästa alternativ

Centerledaren Maud Olofsson tycks ha sitt parti med sig när det gäller energiöverenskommelsen med de andra allianspartierna. På annat sätt kan man inte tolka reaktionerna från Centerpartiets kommundagar, där de flesta tycks ha varit ganska nöjda med uppgörelsen.

Annons

Maud Olofsson tycks också ha sina väljare med sig. I den opinionsmätning från Novus opinion som presenterades i helgen var det 61 procent av Centerpartiets väljare som tyckte att uppgörelsen var bra eller mycket bra, medan 27 procent tyckte att den var dålig eller mycket dålig.

Både väljarna och de partiaktiva tycks alltså ganska nöjda med förra veckans energiöverenskommelse. Antagligen tycker det att det är bra att man lyckats ena allianspartierna efter en mer än 30-årig konflikt i energifrågan.

Antagligen insåg man också att detta var Centerpartiets bästa alternativ totalt sett. Om Centerpartiet hade gjort upp med vänsterpartierna i energifrågan hade alliansregeringen spruckit, liksom alliansen. Centerpartiets möjlighet att få sitta i en regering de närmaste åren hade då blivit lika med noll.

Ett annat alternativ hade varit att skjuta energifrågan på framtiden. Det skulle dock ha inneburit att även storsatsningen på förnybar energi hade skjutits på framtiden övriga regeringspartier är nämligen inte speciellt intresserade av någon sådan.

Bästa chansen för Centern att påverka, såväl energipolitiken som alla andra politiska frågor, var därför att gå med på en kompromiss, även om det innebar den smärtsamma eftergiften att ta bort förbudet mot nya kärnkraftverk.

Men självklart tar Centerledningen stora risker när man går med på att ta bort detta förbud. Många kommer att tjata om ”svek”, även om Maud Olofsson aldrig gjort samma typ av löften som Thorbjörn Fälldin gjorde inför valet 1976. Detta tjat riskerar givetvis att skada Centerpartiet.

En annan risk är att Centerledningen överskattat kostnaderna för att bygga nya kärnkraftverk, och att Centerpartiet därmed i praktiken sagt ja till en massiv utbyggnad av kärnkraften.

Centerpartister och andra kärnkraftsmotståndare har dock alltid hävdat att kärnkraften är en dyr energikälla, som inte hade varit konkurrenskraftig utan stora statliga subventioner vid byggandet och om man hade fått betala sina fulla försäkringskostnader. Det hade därför varit svårt för centerpartiet att säga nej till energiöverenskommelsen, som ju innebär att enbart marknadsvillkor skall få avgöra om nya kärnkraftverk skall byggas eller inte.

Men risken är att man har fel, och att nya kärnkraftverk är lönsamma. Risken är också att kraftbolagen gillar kärnkraft så mycket att de bygger nya kraftverk trots att de inte är lönsamma.

Mer läsning

Annons