Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkraternas våta dröm

Personnumren är byråkraternas våta dröm. Med personnummer går det att bygga upp jättefina register, som man sedan lätt och smidigt kan samköra.

Annons

 Detta tycks dock vi svenskar inte ha något emot. Vi lämnar glatt ut vårt personnummer till alla som frågar. Personnumren används också i Sverige mer än i något annat land. I andra länder är det bara myndigheterna som använder personnumren. I Sverige används de av många fler, till exempel banker, skola och föreningar.

Därför gick det en rysning genom hela byråkrat-Sverige för något år sedan: personnumren höll på att ta slut. Inte generellt, men för den 1 januari och den 1 juni under några år i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet.

Orsaken är att man i vissa länder inte är så noga med födelesedatum. Istället får alla 1 januari eller 1 juli som födelsedag. Om någon från ett sådant land sedan invandrar till Sverige får han eller hon därför 1 januari eller i juli som födelesedag. Och det har gjort att personnumren för dessa dagar håller på att ta slut.

Den naturliga lösningen på detta problem borde vara att välja ett annat datum i personnumret. Om inte födelsedatumet spelar någon roll, så har det ju ingen betydelse om personnumret säger att man är född den

2:a januari i stället för 1:a.

Så enkelt är det dock inte i Sverige. Här ville centralbyråkraterna på bland annat Skatteverket och Försäkringskassan ha en ”långsiktig hållbar lösning”, och man fick regeringen att tillsätta en utredning om personnumren.

Denna föreslog att personnumren skulle göras om. Femte och sjätte siffran, som i dag anger födelsedatumet, skulle i stället bestå ”av ett av Skatteverket bestämt tvåsiffrigt tal mellan 1 och 31”.

Det här förslaget löste centralbyråkraternas problem. Att det skulle göra det svårare för svenskarna att komma ihåg sitt personnummer struntade utredningen i.

Utredningens förslag fick dock mycket hård kritik. Sveriges kommuner och landsting menade till exempel att förslaget skulle tvinga fram mycket dyra förändringar av deras IT-system.

Kanske var det den kritiken som fick regeringen att ändra sig. Eller så tyckte också regeringen att det var onödigt stor förändring när det fanns ett mycket enklare sätt att lösa problemet med att personnumren var slut för vissa datum: att välja näraliggande datum för de invandrare som sade sig vara födda den 1 januari och den 1 juli.

I vilket fall så är det detta förslag som regeringen nu lägger fram. Det är bra. Det gör att det även i fortsättningen blir ganska enkelt att komma ihåg sitt personnummer. Och att regeringen på detta sätt antagligen gör några centralbyråkrater sura är inte heller någon nackdel.

Mer läsning

Annons