Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg rondeller nu

Det har skett en dramatisk utveckling när det gäller hur man löser trafiksituationen i korsningar. Till och med nationella nyhetsmedia observerade just denna fråga för någon vecka sedan.

Annons

Lösningen är oftast rondeller! Rondellen utformas med trafikflöde och hastighet i åtanke. Den kan vara liten, en- eller flerfilig, ha olika antal utfarter etcetera.

När man reser med bil i landet kan man inte undgå att notera att rondellen eller cirkulationsplatsen har blivit en lösning på trafikproblem överallt. Utom i Norrtälje kommun.

Jag undrar var trafikplanerarna har hållit hus när utvecklingen har dragit förbi. Hur är det möjligt att man i Norrtälje kommun inte har förstått fördelarna med att lösa trafikproblem med rondeller?

Skälet till att man bygger så många rondeller i landet är naturligtvis att det fungerar! Positiva effekter är att köerna minskar, trafikflödet blir lugnare och framför allt att säkerheten ökar för alla trafikanter inklusive gångtrafikanter och cyklister.

Som bosatt i Rimbo anser jag att vi behöver åtminstone två rondeller. Den ena vid Shell när man kommer till T-korset. Den andra vid nästa T-kors när man kommer till centrum med busstationen framför.

I Norrtälje stad, liksom i övriga samhällen i kommunen, finns det naturligtvis många korsningar där en rätt utformad rondell skulle förbättra trafiksituationen. Det klassiska svaret på bristen på praktisk handling är säkert att det inte finns pengar. Då ställer jag frågan: hur kan de flesta andra kommuner bygga rondeller?

Jag hävdar att pengarna finns men att det i huvudsak handlar om prioritering av hur pengarna skall användas. Norrtälje kommun skiljer sig inte i något väsentligt från andra kommuner som ju bevisligen prioriterar trafiklösningar med rondeller. Möjligen skulle det vara att trafikflödet genom Norrtälje kommun är större med sommarpendlarna och den tunga godstrafiken till och från Kapellskär. Dessa faktum skulle vara ytterligare ett starkt argument för rondeller: en lugnare och säkrare trafikmiljö.

Rondeller som byggs i andra kommuner utsmyckas och görs estetiskt tilltalande. För att spara kan man bygga en rondell utan egentlig utsmyckning. Utsmyckning skulle man ju förslagsvis kunna överlåta till företag som vill synas som kan få tävla om och bekosta en sådan.

Jag är också medveten om att man planerar nya sträckningar dels förbi Norrtälje men också mellan Norrtälje och Rimbo. Hur många årtionden har man stött och blött de två frågorna? Varför händer inget just i den här kommunen?!

När det gäller vägen mellan Rimbo och Norrtälje har man bland annat refererat till fornlämningar som hindrar vissa sträckningar. Att prioritera gamla stenhögar som ingen bryr sig om framför att lösa trafikproblemen för dem som lever i dag tycker jag vittnar om en märklig syn på människoliv. Gräv upp fornlämningarna och placera dem så att de som är intresserade kan ta del av dem med kartor och hänvisning till var de hittades, och bygg de vägar som behövs för de levande där de behövs!

Om inte politikerna som har ansvaret för planeringen klarar av att tillgodose kommuninvånarnas intressen när det gäller trafiken så borde de väl bytas ut. Det är väl så man gör i ett företag? Varför skall vi behöva vänta år efter år årtionde efter årtionde innan något händer? Andra kommuner klarar det, varför inte Norrtälje kommun?

Det skulle vara trevligt om något görs medan man fortfarande har körkort och får köra bil.

Syftet med detta inlägg är naturligtvis att skapa debatt för att få till stånd förändringar som vi väntat på alltför länge. Bygg rondeller nu!

Mer läsning

Annons