Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullerskärs Malin var snabbast i årets Postrodden

Vädergudarna var inte riktigt på besättningarnas sida när den 35:e årgången av Postrodden gick av stapeln i lördags.
Men, stämningen bland deltagare och publik var ändå på topp.

Annons

30 fartyg hade anmält sig sig till årets upplaga av Postrodden. Alla tog sig från starten på Eckerö på Åland till målet i Grisslehamn trots gråa skyar och duggregn. Snabbast i land var för tredje året i rad Bullerskärs Malin.  

Här gäller det inte bara att vara snabbast utan kläder och båt är minst lika viktiga.

Det var svag sydostlig vind, bara fem sekundmeter, så roddarna kunde inte segla så mycket utan fick väl användning för sin armstyrka.

Postrodden firas till minne av postrotemännen från Väddö och Eckerö som med livet som insats fraktade post mellan dessa platser. Det är en urgammal farled som roddarna tar sig fram på. De har med sig riktig post som levereras när de kommer i hamn.

I år och nästa år uppmärksammas också 200-årsminnet av Finska kriget, som inleddes 1808 och slutade 1809. I det kriget vann Finland sin självständighet från Sverige.

Vädret till trots hade många slutit upp för att se målgången. Dessutom var NT på plats och många passade på att delta i tävlingen som gick ut på att kasta en tidning i en brevlåda.

Lars Nylén, ordförande i postrotekommittén och Roslagens sjöfartsminnesförening som arrangerar Postrodden, var nöjd med årets arrangemang. Han är luttrad när det gäller väder.

!q Jag har varit med om alla väder, säger Lars Nylén, som själv har rott flera gånger.

Jag minns en gång när vi hamnade i höjd med Singöbron. Då gick min mamma hem och skämdes för mig, rospigg som är jag är och så åkte vi så fel, säger han.

Han ser att det är ett generationsskifte på väg. Den första generationen som var med när postrodden startade 1974 går nu på land och ser barn och barnbarn ta över. Det viktiga, som Lars Nylén påpekar, är att hålla den gamla båtbyggartraditionen i gång. Och intresset för det finns, menar han.

Postrodden som arrangemang är världsunikt, finns inte någon annanstans, säger han stolt. 

Totalsegrare och vinnare i alla kategorier meddelas senare. 

Therése Söderlund

[email protected]

Mer läsning

Annons