Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten ger många unga jobb

Annons

I måndags presenterade finansminister Anders Borg budgetpropositionen för 2009. Regeringen föreslår bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, vilket kommer att underlätta för mig när jag ska anställa.

Jag äger och driver McDonald’s restauranger i Norrtälje och Sollentuna med cirka 50 anställda på varje restaurang. Restaurangen i Norrtälje går väldigt bra. I år har vi arbetat 2 000 timmar mer jämfört med förra året. Därför håller jag just nu på att rekrytera nya medarbetare. Nästa år räknar jag med att anställa ytterligare personal.

McDonald’s är Sveriges största privata arbetsgivare för ungdomar. De 12 000 medarbetare som jobbar på restaurangerna har en snittålder på 21 år och representerar över 90 nationaliteter. Mångfalden bland våra unga medarbetare är en viktig del av vår framgång.

Ökad sysselsättning är viktig för Norrtälje kommun, särskilt i ljuset av att pappersföretaget Holmen minskar sin personal i Hallstavik och att arbetsmarknaden försvagas. Därför tycker jag att det känns positivt att jag kan bidra genom att erbjuda fler arbete.

När jag studerar regeringens budget utifrån min situation hittar jag några reformer som gör det lite enklare att nyanställa. Den 1 januari nästa år sänks social­avgifterna (arbets­givaravgifter och egenavgifter) med en procent. Det är en liten sänkning, men den påverkar i rätt riktning.

Eftersom jag anställer många ungdomar välkomnar jag också att regeringen förstärker nedsättningen av arbetsgivaravgiften för dem som är mellan 18 och 25 år, och att den utökas till att omfatta den som inte fyllt 26 vid årets början.

Den här sommaren var väldigt bra för mitt företag. Delvis beror det på turisterna som besöker min restaurang. I dag är vår kommun ett av landets största turistmål men jag är övertygad om att vi kan utveckla Norrtälje så att ännu fler vill besöka vår kommun. Det kommer att leda till ännu fler jobb kommande somrar.

Mer läsning

Annons