Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksgodis från Skebo

Ljuvliga vaniljbullar, saftig rabarberkaka och chokladfavoriten framför alla: kladdkaka. Karin Liljeberg, som driver sommarkafé på Stensäters gård, vet exakt vad gästerna vill ha och delar gärna med sig av recepten. - Knepet med bullarna är att använda så lite mjöl som möjligt så att de blir fluffiga och fina, och inte ”stompiga”, säger hon.

Annons

Rabarberkaka

Saftig och lättbakad långpannekaka med fräscht syrlig rabarber.

3 stora ägg

2 dl socker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

500 g rabarber

150 g kallt smör

1,5 dl pärlsocker

Ugn: 175 grader

1. Smöra och bröa en liten långpanna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 2. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda i smeten. Bred ut smeten i formen.

3. Skär rabarberstjälkarna i ca 5 cm långa bitar och tryck ner dem tätt i smeten. Hyvla över det kalla smöret och täck hela smeten.

4. Strö över pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min. Låt kallna, skär den i bitar. Servera med en klick grädde.

Chokladkaka

Barnsligt god och kladdig chokladkaka som alla gillar!

100 g smält smör

2 ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

1.5 dl mjöl

1. Smörj en form, med avtagbar kant, väl

2. Smält smöret i kastrull och blanda sedan ner resten av ingredienserna.

3. Bred ut smeten i formen och grädda cirka 30 minuter i 175 graders ugnsvärme .

4. Servera kall med grädde!

Iskaffe

Kaffe och dessert i ett med iskaffe i glaset står du dig ett bra tag.

3 dl kall mjölk

3-4 msk snabbkaffe

vaniljglass

1. Rör ihop mjölk och kaffe och häll upp i smalt, högt glas.

2. Lägg 3 kulor vaniljglass ovanpå, toppa med vispad grädde.

3. Garnera med lite snabbkaffekorn och något bär. Servera med sugrör.

Vetebullar med vaniljfyllning (ca 45 bullar)

50 g jäst

100-150 g smör eller margarin

5 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 dl socker eller baksirap

1-1,5 l vetemjöl ( ca 900 gr)

pärlsocker

fyllning: strösocker, vaniljsocker och smör

1. Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.

2. Tillsätt övriga ingredienser men spara lite mjöl till utbaket.

3. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i cirka 30 minuter övertäckt.

4. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Baka ut bullar och fyll dem med ihoprört strösocker, vaniljsocker och smör

5. Låt bullarna jäsa på plåten i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna i cirka 5-10 minuter i ugn, 225250 grader.

Mer läsning

Annons