Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer ska behandlas bättre

En specialgrupp av utredare som förhör kvinnomisshandlare, pedofiler och våldsamma homofober.
I höst blir den verklighet på Norrtäljepolisen.
– Du måste kunna sätta gränser för att inte må dåligt, säger Marie Lundberg, chef.

Annons

Enligt order från Riks­polisstyrelsen ska alla polisdistrikt i landet ha en särskild utredningsgrupp som hanterar våld i nära relationer, sexualbrott och hatbrott med politiska eller homofoba motiv. 

Norrtäljepolisen är långtifrån först med att starta sin grupp men i mitten av oktober ska fem utredare, ungefär en tredjedel av hela kriminal­avdelningen, vara klara att börja arbeta.

Vi har legat litet efter. Men det är inte bara att kommendera folk till de här arbetsuppgifterna. Det måste finnas ett eget intresse, säger Bertil Mattsson, chef för Roslagens kriminalpolis. 

Behovet av en egen grupp för dessa utredningar handlar både om effektivitet och bättre bemötande av brottsoffren.

Kvinnor som anmäler att de blivit våldtagna kan känna sig kränkta en gång till om polisen ställer fel frågor på ett dåligt sätt.

Det är just ett bättre bemötande av brottsoffren vi vill åt. Men även att ha kunskapen att se andra saker, säger Marie Lundberg, tillförordnad chef för kriminalavdelningen i Norrtälje. 

Hon ger exemplet att en misshandlad man kommer in i polishusets reception. Det automatiska antagandet är att han varit med i ett fylleslagsmål. I själva verket kan han ha blivit slagen av sin pojkvän i den gemensamma bostaden. 

Ytterligare en viktig situation är den misshandlade kvinnan som under utredningens gång ändrar sig och inte vill medverka. I stället är hon på väg tillbaka till en relation hon inte förmår lämna.

 Där kan utredaren möta den människan och peka på att det är en mycket vanlig reaktion, säger Marie Lundberg. 

Ett stort och svårt arbetsfält handlar om de sexuella övergreppen på barn. Utredarna får utbildning och tränar sig genom att iaktta sig själva i de videoinspelade förhören. Förhören är inte bara svåra eftersom bevisläget i sexualmål ställer stora krav på väl genomförda förhör när ord står mot ord de är dessutom tunga rent mänskligt.

Det handlar om att sätta gränser. Påverkade blir vi, det är oundvikligt. Men vi måste hantera det så att vi kan fortsätta, säger Marie Lundberg. 

Relationsgruppens lokaler kommer att separeras från verksamheten i resten av polishuset genom att dörrarna till korridoren hålls låsta. Man får en egen, diskret ingång på baksidan.

Tänk dig själv hur roligt är det att anmäla att du blivit misshandlad i receptionen samtidigt som någon står intill och ska ha ett pass? Den här lösningen visar respekt för brottsoffret, säger Marie Lundberg.

Mats Hedström

[email protected]

Mer läsning

Annons