Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasa i skolans sandlåda kunde ha slutat illa

Vid femtiden i morse tände någon eller några en brasa på baksidan av Grindskolan i Norrtälje.
- Om inte en förbipasserande hade agerat hade hela skolan kunnat brinna ner, säger polisinspektör Thomas Kedman.

Annons

Den som räddade skolan var Anders Griberg som har barn på skolan. Han var på väg till jobbet i Stockholm när han körde förbi och såg en tjock rökpelare stiga mot skyn bakom skolan.

Först trodde jag att det kanske var en traktor eller något sådant men när vi körde runt så såg vi att det brann ganska häftigt, säger han till NT ett par timmar efter han räddat Grindskolan från att övertändas.

Någon eller några - skolans vaktmästare och polisen tror att det handlar om sommarlovslediga ungdomar - hade gjort en brasa bestående av en grov stock, ett gäng plastleksaker och grillkol och tändvätska som förvarades i ett skjul intill sandlådan. Någon meter från sandlådan skjuter ett överhängande trätak ut

Jag hittade en spade och kastade sand för att kväva elden, säger dagens hjälte Anders Griberg.

Polisen rubricerar händelsen som anstiftan till brand, skadegörelse och inbrott. 

Med bränderna som härjat i Vårby gård de senaste dagarna i färskt minne, varav Pärlans skola var den senaste att brinna, ser både polisen och skolans personal allvarligt på den anlagda brasan i sandlådan.

Jag tror inte att barnen förstår konsekvenserna av vad som kunnat hända. De har varit riktigt farligt ute, säger Thomas Kedman vid Norrtäljepolisen.

Åsa Forsberg 

[email protected]

Mer läsning

Annons