Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand på bilskrot blossade upp i natt

Branden vid Malsta bilskrot flammade upp under natten mot torsdag. Norrtälje brandförsvar fick återigen ta sig till platsen för att bekämpa branden som vid niotiden på torsdag morgon verkar vara släckt.

target=”_blank”>Se fler bilder här!

Webb-tv: Se branden här!Klicka sedan på "Brand Malsta bilskrot" till höger.

Annons

Eldsvådan som totalförstörde Malsta bilskrot startade vid lunchtid på onsdagen och krävde stora resurser av brandförsvaret. Förstärkning från både Stockholm och Södertörn fick hjälpa till med att få bukt på branden. Fem släckbilar, fem tankbilar och flera ledningsenheter deltog i arbetet. En person fick föras till sjukhus med brännskador. 

Under natten till torsdag flammade branden upp igen

Släckningsarbetet är svårt när det ligger så mycket material och pyr. Vi kommer inte in överallt så ägarna får hålla koll på platsen och kontakta oss om det flammar upp igen, säger Kjell Mörnberg.

En utredning har tillsats för att reda ut hur branden spridit sig och om de närvarande hade behörighet att vara på platsen.

Vi har tre misstänkta för allmän farlig vårdslöshet, säger Marie Lundberg, tillförordnad rotelchef på krimavdelningen i Norrtälje.

Eftersom man ännu inte lyckats släcka branden är arbetet med utredningen något försenad.

I och med allt bråte så kan vi inte komma in och undersöka överallt. Det blir för farligt för våra tekniker så vi får vänta tills allt är utbrunnet, säger Marie Lundberg.

Brukar bränder i bilskrotar bli kraftigare eller mer svårsläckta än andra bränder?

Det kan jag inte säga att det generellt är, men det är ju så att bränder riskerar att sprida sig när fordon och byggnader står så tätt packade som de gör på en bilskrot, säger Magnus Andersson, brandingenjör vid Södertörns brandförsvar till Norrtelje Tidning.

Patrik Ekström

[email protected]

0734208126

Bilskrotens delägare Anders Albertsson betraktar förödelsen. Den tjocka röken syntes miltals. Foto: Stig-Göran Nilsson

Livsverk och värden för miljoner upp i rök

Anders Albertsson har varit delägare sedan 35 år.

Det känns bedrövligt. Hela lagret har brunnit upp.

Branden började bland bilarna på grusplanen utanför ett lager på bilskroten, en mil nordväst om Norrtälje.

Under arbeten på en motor eller när motorblocket skulle lyftas ut verkar en gnista ha antänt olja på marken. Flera bilar fattade eld och branden spred sig hastigt till takfoten på lagerhuset som totalförstördes. 

Adeola Albert som var med när bilarna antändes sprang fort ut ur lokalen.

Jag var här för att köpa lite skrot. Allt gick väldigt fort och lågorna slog upp mot himlen efter bara några minuter. Min kompis som var med fick föras till sjukhus med brännskador på underarmarna. 

Vad som kommer att hända med skrotupplaget i framtiden återstår att se. Anders Albertsson beräknar att material för flera miljoner förstörts.

Det är däck, bildelar och motorer som bara har gått upp i rök. Det är fruktansvärda pengar det handlar om. Men man måste tänka positivt. Det kunde ha hänt något värre.

Lina Jonsson

[email protected]

Adeeola Albert hamnade mitt i brandkaoset. Hans kompis fick föras till sjukhus med brännskador. Foto: Stig-Göran Nilsson

LÄS ÄVEN

Brand på bilskrot

Mer läsning

Annons