Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk i halvtid

Annons

Det är halvtid i politiken just nu. Kommunalrådet Kjell Jansson (m) med partikamrater och allierade partier har suttit halva mandatperioden. Och visst har det gjorts mycket, men ska man ta dagstemperaturen på tillståndet så är det minst sagt turbulent.

Det bråkas på Kjell Janssons hemmaplan. En moderat i toppen av det lokala partiet lämnar socialnämnden i protest mot kraven på att hålla budgeten. En annan funderar på att följa i hennes fotspår. De hävdar att socialtjänsten i Norrtälje redan jobbar effektivt och de säger sig inte vilja skära ned på vård av missbrukare eller socialt svårt utsatta barn.

Det är klart att vi skriver: vore det Sverige skulle det kallas regeringskris - jämför med statsminister Fredrik Reinfeldts läge när den förre försvarsministern avgick i protest mot planerade nedskärningar av försvaret, som just hade stora hål i sin budget. I efterhand tycks den avgångne försvarsministern få igenom sin vilja. Det ska bli intressant att se hur besluten om resurserna till slut blir för socialtjänsten i Norrtälje.

Här skakas kommunledningen samtidigt på flera fronter. Lärare och elever protesterar mot nedlagda skolor och samarbetet mellan kommun och ett av de stora fackförbunden, SKTF, har helt upphört.

Ett par av bråken bottnar i de frågor som är Norrtäljes djupaste problem - den höga ohälsan bland vuxna och barn samt de dåliga resultaten i skolorna. Hur man ska tackla problemen och vilka resurser som krävs för att göra det skapar konflikter både med anställda och uppenbarligen även inom alliansen.

Men visst beror läget för kommunens hälsa också på vart man tittar, en del utvecklingskurvor pekar brant uppåt. Idag skriver vi därför inte bara om politiska bråk utan vi har även nyheten att nyföretagandet i kommunen slår rekord. Visserligen kan inte politikerna ta åt sig hela äran för detta, men ett stort fokus på tillväxt är sannolikt inte oväsentligt. Kommunen har fått en ny näringslivschef och ett nyföretagarcentrum, som finansieras av näringslivet, har startat.

Det finns än fler frågor att väga in när du till sist tar temperaturen på styret av kommunen. Vi på Norrtelje Tidning ska gå igenom fråga efter fråga.

Mer läsning

Annons