Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra på jobbet, dåliga på skolan

Bra tillgång till jobb men få gymnasiebehöriga ungdomar. När tidningen Fokus har rankat bästa kommunen att bo i landar Norrtälje på 151:e plats av 290.

Annons

I sammanställningen har man tittat på allt från privatekonomi till social trygghet och skola. Förra året hamnade Norrtälje på 162:a plats vilket betyder att kommunen har klättrat några steg. Något det fortfarande går dåligt för är skola och dagis.

Det är tråkigt att siffrorna går i den riktningen vad gäller skolan. Om man tittar på de kunskapsrelaterade målen så ligger vi inte så bra till men om man tittar på hur mycket pengar vi lägger på skola och förskoleverksamhet så ligger vi nog ungefär i mitten på skalan av Sveriges kommuner, säger Ann S Pihlgren, ordförande i barn- och skolnämnden.

Anledningen till de dåliga siffrorna tror Ann S Pihlgren är att kommunen fördelar pengarna till skolan på fel sätt.

Vi har sett att en hel del pengar går till dyra lokaler och kringkostnader. Skulle man i stället lägga dessa pengar på att förbättra kunskapsnivån hos barnen så skulle siffrorna se mycket bättre ut, säger Pihlgren.

Något kommunen får högre poäng på är jobb och tillväxt.

Detta har man märkt tydligt på arbetsförmedlingen det senaste året.

Vi har en oerhört låg arbetslöshet. Vecka 22 hade vi bara 291 arbetslösa i kommunen och det är rekordlågt, så det är nog därför kommunen får bra poäng vad gäller jobb och tillväxt, säger Lennart Lundin, sektionschef på arbetsförmedlingen i Norrtälje.

På arbetsförmedlingen gör man en hel del satsningar för både ungdomar och vuxna.

Vi har haft ett antal projekt nu på våren som har gått jättebra. Vi har bjudit in företag och varit ute i kommunen och pratat med olika arbetsgivare. Detta genererar förstås bra siffror, säger Lennart Lundin.

Rankad som den bästa kommunen att bo i blev Danderyd, tätt följt av studentstaden Lund. Sist på listan kom Ljusnarsberg i Örebro län.

Lina Jonsson [email protected]

Mer läsning

Annons