Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsprojekt skjuts upp

Byggkrisen tvingar många bolag att skjuta upp bostadsprojekt i Norrtälje.
- 2009 är ett förlorat år för många i branschen, säger Per Nordin, vice vd på Credentia som senarelägger bygget av Kanalstaden i Älmsta.

Annons

Credentia skulle egentligen ha satt spaden i jorden nästa år. Men försäljningen av de 220 bostäderna i Kanalstaden har gått så dåligt att byggstarten sker tidigast 2010.

Visserligen står cirka 300 personer i kö för en lägenhet i området men det är bara en mindre del av bostäderna som är tecknade.

Ny detaljplan

Enligt Per Nordin vill många spekulanter avvakta utvecklingen av finanskrisen och lågkonjunkturen.

Folk har problem att sälja sina gamla bostäder och då är det ingen som ringer och bokar nya. I väntan på att marknaden vänder jobbar vi vidare med att ta fram en ny detaljplan för området, säger Per Nordin.

Kanalstaden är bara ett av många projekt i kommunen som tappat fart på grund av lågkonjunkturen. Bygget av första etappen, 92 radhus och kedjehus, i Färsna i Norrtälje skulle ha kommit i gång under hösten i år men ännu har ingenting hänt.

Förseningen beror på finanskrisen men också på att ledningen i företaget Bosmycket, som skulle bygga, har drabbats av sjukdom. Nu söker de nya partners för att genomföra projektet, säger Lars Härlin, mark- och exploateringschef i Norrtälje kommun.

Tomter i Färsna

Däremot går försäljningen av villatomter i Färsna relativt bra. Fyra tomter av totalt nio i etapp 1 är sålda och nu planerar kommunen att bjuda ut ytterligare nio tomter i området.

Även bygget av Trädgårdsstaden i Norrtälje kan påverkas av att luften gått ur bostadsmarknaden, tror Lars Härlin.

Kommunen skulle ha gått ut med en markanvisningstävling i slutet av året men politikerna har ännu inte fattat något beslut. Det är kanske ingen mening att dra i gång det, intresset för att bygga inte är så stort just nu, säger Härlin.

Olivera Boljanovic, förste planarkitekt på kommunen, märker också av ett vikande intresse för nya bostadsprojekt.

Senaste halvåret har vi fått färre förfrågningar om planläggning från privatpersoner och företag, säger hon.

Försäljning stoppad

Kärva tider tvingar Alm equity att dra i handbromsen för bostadsrättsföreningen Utsikten i Norrtälje. Bolaget ska bygga 43 borätter i Ansgarsgården men försäljningen av lägenheterna har stoppats på obestämd tid.

Finanskrisen och strulet kring Stadtbygget i Norrtälje gjorde att få vågade skriva på kontrakt, enligt Johny Nilsson, projektledare för Utsikten.

Vi hoppas att knuten kring stadshotellet ska lösa sig. Konkursen för byggbolaget Sweden properties har haft en inverkan på folks vilja att köpa nyproduktion i Norrtälje, säger han

Mer läsning

Annons