Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsmarknad i kris

Bostadsmarknaden i Hallstavik har gått i stå. Det är nästan omöjligt att få en fastighet såld i dag.
- Jag har haft fem visningar på en villa, men det kom inte en människa, säger Peter Hellman, mäklare vid Roslagens Sparbanks fastighetsbyrå.

Annons

När varslet kom från Hallsta pappersbruk i december förra året påverkades villamarknaden omgående, enligt Håkan Andersson på Mäklarhuset Hallstavik.

 Då märkte vi en tydligt minskad efterfrågan. På våren ökade efterfrågan igen men nu under hösten har det gått bakåt och det är tydligt att det har med finanskrisen att göra. Det har blivit tvärstopp och många är avvaktande, säger han.

Även på fritidshussidan är det trögt.

 Jag har haft två fritidshus till försäljning, men ägarna har beslutat att dra tillbaka dem och försöka på vårkanten i stället, säger han.

Peter Hellman berättar om ett ungt par som är spekulanter på en villa. Men banken kräver tio procent av köpesumman i kontanta medel och det kan ungdomarna inte lägga upp.

 Förr gick det att låna 100 procent, men bankerna har blivit mycket tuffare. Fast visst är det rimligt att man ska kunna lägga upp en kontantsumma, att båda har jobb hjälper inte.

Enligt Hellman är det lika svårt att sälja en villa i Grisslehamn eller på Väddö som i Hallstavik just nu.

 Normalt kommer alltid några till en visning, men att ingen dyker upp är ovanligt, säger Hellman.

Han pekar på att villapriserna också sjunker. En villa som går för 795 000 kronor i dag gick för en miljon för ett halvår sedan.

 Flera blir arbetslösa och det blir inga fler jobb i vår region. Vi får nog se priserna sjunka i framtiden med 25-30 procent, spår Hellman, som räknar med att det dröjer innan bostadsmarknaden kommer på fötter igen.

Håkan Andersson har fått rekommendera flera kunder att vänta med en planerad försäljning till våren.

 Jag tror att det stabiliserar sig då, säger Håkan Andersson.

Han tror att de som förlorar jobbet vid bruket nästa år kommer välja att bo kvar på orten.

 Det blir billigare att stanna kvar än att flytta och byta boende. Många kommer nog att välja att pendla till andra orter för att arbeta, säger han.

Han tror också priserna på framförallt fritidshus justeras neråt den närmaste framtiden.

 Risken finns också att mäklare får slå igen framöver, säger Håkan Andersson.

Gunilla Flink-Lindström

Många småföretag gynnar Norrtälje

Mäklarna i Norrtälje är försiktigt hoppfulla trots att varslen haglar och huspriserna sjunker.

 Kommunen har många hantverkare och småföretag så det ser ljust ut för bostadsmarknaden i Norrtälje, säger Benny Forsius på Mäklarringen.

Villapriserna var åtta procent lägre perioden septembernovember än under sommarmånaderna juni-augusti. Och jämfört med samma period förra året var tappet fyra procent, visar Statistiska centralbyråns siffror.

Avvaktande

Yngve Lundin, vd på Lundin Mäkleri, konstaterar att marknaden är avvaktande och försiktig just nu. Det har bland annat medfört att köparna har ändrat sina vanor.

 Innan krisen köpte man först och sålde sen. Nu har folk lärt sig att göra tvärt om. De kanske inte har fått ut det pris som de förväntat sig för sin gamla bostad, och då har de varit tvungna att häva köpet av sitt nya hus eller lägenhet, konstaterar Yngve Lundin.

Han tror också att de upptrissade budgivningarna är ett minne blott.

 Det är helt sanslöst att man kan sitta och bjuda fyra miljoner över telefonen, säger han.

Yngve Lundin och Benny Forsius tillskriver bankerna en stor del av skulden för den avmattade bostadsmarknaden. Bankerna håller hårt i tyglarna och kräver att låntagarna pumpar in mer av egna pengar. Men höstens räntesänkningar har gett ett visst uppsving på bostadsmarknaden, även om det enligt Benny Forsius kan vara en tillfällig effekt.

Varslen i Hallstavik gav mäklarna i området en rejäl törn. Men för Yngve Lundins verksamhetsområde, som bland annat innefattar Norrtälje, innebär inte nedläggningar något större problem eftersom det alltid finns andra jobb.

 I mitt område spelar det inte så stor roll om en fabrik lägger ner, säger Yngve Lundin.

Och det är just den gynnsamma arbetsmarknaden som talar till Norrtäljes fördel, enligt Benny Forsius.

 Norrtälje har det minsta antalet arbetslösa i Stockholms län, kommunen kan stoltsera med att de är skuldfria och investeringen i vatten- och avloppsrör på Rådmansö ger också fler jobb, säger han.

Yngve Lundin är stoiskt lugn inför mäklarnas framtidsutsikter:

 Folk behöver ju alltid någonstans att bo, säger han.

Fredrik Månsson

Mer läsning

Annons