Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsköpare blåsta på miljoner om Stadtbygget rasar

Entreprenörer med Ferraris, miljonrullning och företag i skatte­paradiset Luxemburg och bostadsrättsköpare som riskerar miljonförluster. Norrtelje Tidning har granskat affärerna kring det havererade bostadsbygget i anrika Stadt i Norrtälje.

Annons

(Det här är den första artikeln i en serie som kommer att publiceras under den närmaste tiden.)

Här kan du läsa alla artiklar i serien

Inga garantier och en fiktiv och värdelös säkerhet lämnades av företaget som ansvarade för ombyggnationen av gamla stadshotellet. Kvar ute i kylan står familjerna som köpt en bostadsrätt men som kan ha blivit lurade på miljonbelopp.

 Det är en massa smarta konsulter involverade i det här projektet som har gjort allt för att kringgå lagen, säger fastighetsekonomen Lars Nydahl.

Under parollen klassisk elegans och nutida funktion skulle Stadt i Norrtälje förvandlas till fashionabla bostadsrätter. 

De som föll för den reklamen och köpte en lägenhet kan idag känna sig blåsta. Istället för 32 lyxlägenheter är Stadt en byggarbetsplats. Pengarna är slut, arbetet har stannat av och bostadsrättsföreningen som äger bygget står nära konkurs.

 På tok för mycket pengar har tillförts det här projektet. Om det här hade varit ett vanligt företag och inte en bostadsrättsförening hade det satts i konkurs, säger Lars Nydahl, bostadsrättskonsult som tillsatts för att rädda Riddaren 1. 

Anledningen till att föreningen inte sätts i konkurs är enkel då förlorar familjerna som köpt en lägenhet i fastigheten hela sin kontantinsats.

 Privatpersoner har satsat en tre-fyra miljoner som de nu riskerar att förlora. Det här är en fullständig katastrof för dem, säger Lars Nydahl. 

Enligt Lars Nydahl ska det som skett vid Stadt inte kunna ske. Lagstiftningen är utformad så att människor som lagt insatser på bostadsrätter under byggnation inte ska kunna förlora sina pengar. Normalt tecknar företaget som ansvarar för projektet en insatsgaranti som faller ut om något skulle hända i bygget som gör att den ekonomiska kalkylen inte håller. I de stora byggföretagen ingår en sådan garanti automatiskt i företagens trygghetspaket.

Om det hade funnits en insatsgaranti skulle medlemmarna i bostadsrättsföreningen nu kunnat vända sig till försäkringsbolaget och fått tillbaka sina pengar, säger Lars Nydahl. 

Men någon insatsgaranti tecknade aldrig Sweden Properties, företaget som var ansvarig för ombyggnationen av Stadt.

 Garantin kostar en del och sen är det tveksamt om någon velat försäkra det här projektet, säger Lars Nydahl.

Utan en insatsgaranti krävdes en säkerhet för att kunna sälja lägenheterna. Den säkerheten ställdes genom att Torgholmen AB, ett dotterbolag till Sweden Properties garanterade att färdigställa fastigheterna i projektet för 150 miljoner.

 Torgholmen är värt 100 000, det är ett skalbolag. Veckan efter att den garantin ställdes hamnade Torgholmen i obestånd och sedan konkurs. Det fanns aldrig några pengar eller någon säkerhet, utan det är rena falsarier, säger Lars Nydahl. 

Nu händer det som bara inte får hända. Två personer som är auktoriserade av Boverket intygar att allt stämmer att Torgholmen kunde garantera pengarna. Intygsgivare som ska granska och förhindra byggprojekt på lösa grunder.

En fullständig skandal. Intygsgivarna kan ju inte ens ha tittat i papperna. I flera liknande fall som jag utrett har det slutat med att vi stämt intygsgivarna för deras lathet. Så här får det inte gå till, säger Lars Nydahl. 

På grund av de skenande utgifterna har Torgholmen nu gått i konkurs och moderbolaget Sweden Properties är nära konkurs och under företagsrekonstruktion.

Därmed är också den säkerhet som bostadsrättsköparna hade på sina insatser som bortblåst. Bostadsrättföreningen som äger bygget står med ett 80 miljoner i skulder och ett dramatiskt minus. För att bygga klart alla hus kan ytterligare 50 miljoner behövas, en absurd summa med tanke på att hela bygget från början skulle kosta 60 miljoner. 

Sweden Properties styrelseordförande Christopher Sifvert skyller problemen med bygget på projekteringsbolaget Eldstaden som ”lurade” in dem i projektet med en felaktig slutsumma, men framförallt på huvudentreprenören SK Construction.

Vi är ytterst ansvariga, men vi kan inte ha koll på allt själva. Vi har anställt folk som ska ha koll åt oss. SK Construction, det är en stor bov i det hela. De har fördyrat hela projektet, säger Christopher Sifvert. 

Men varför tecknade ni inte någon insatsförsäkring? Vi hade en ekonomisk buffert på minst 50 miljoner i det här projektet! Det fanns ingen risk överhuvudtaget. I efterhand var det förstås ett misstag att vi inte tecknade en insatsförsäkring, men vi kunde aldrig tänka oss att kostnaderna skulle skena iväg på det här sättet, säger Christopher Sifvert.

Vad händer nu?  Sweden Properties ligger under rekonstruktion, men om banken skjuter till pengar ser vi inga problem med att vi bygger klart det här. Det här fixar vi, säger Christopher Sifvert. 

Lars Nydahl blir först stum när han får höra vad Christopher Sifvert säger.

Sweden Properties var ansvariga. Om dem har blivit lurade beror det på deras inkompetens. Banken kan inte bara fortsätta att tillföra pengar. Någon gång måste man se ett resultat av investeringarna, säger han.

Vad gäller insatsgarantin har Lars Nydahl sin uppfattning glasklar.

Lagstiftningen handlar inte om vad man kan komma runt med. Det skulle ha funnits en garanti, den saken tycker jag ska prövas, säger han. 

Kommer ni dra Sweden Properties med dotterbolag inför domstol?  Nu koncentrerar vi oss på att försöka rädda bostadsrättsföreningen. Jag utesluter ingenting men just nu ligger det inte på mitt bord. Det är väl något för konkursförvaltaren i Torgholmen och rekonstruktören i Sweden Properties att titta på.

Patrik Ekström [email protected]

Inblandade parter

Riddaren 1

Bostadsrättsföreningen som äger fastigheten där gamla stadshotellet och rådhuset ingår. Har 15 medlemmar. Ordföranden Lars Nydahl och är tillsatt av Danske

Bank som lånat ut merparten av de 80 miljoner i skulder bostadsrättföreningen övertog i och

med köpet av fastigheten.

Sweden Properties Group AB

Finansiär och huvudansvarig för byggprojektet. Nära konkurs och under rekonstruktion där det bland annat ska utredas varför företaget tömts på ekonomiska tillgångar genom en transaktion till moderbolaget i Luxemburg. Styrelseordförande heter Christopher Sifvert.

Torgholmen AB

Dotterbolag till Sweden Properties. Ägde fastigheten innan den 2007 såldes till bostadsrättsföreningen för 140 miljoner. I köpet ingick en färdigställandegaranti av projektet. Har gått i konkurs.

Cordura Property SA

Moderbolag till flera svenska bygg- och bostadsbolag inklusive Sweden Properties. Står registrerat i Luxemburg. Ägs av en trust. Thomas Ryberg utpekas som huvudman.

Eldstaden Holding AB

Gjorde projekteringen av bygget och kom fram till slutsumman: 60 miljoner. Övergav projektansvaret sommaren 2007 när projekteringen översteg kostnadsplanen.

SK Construction

Byggnadskonsult och generalentreprenör för hela projektet. Övergav entreprenaden till Torgholmen AB vintern 07/08 när kostnadsramen inte höll.

Historik

Juni 2008

-Riddaren 1 ställs under rekonstruktion

-Sweden Properties ställs under rekonstruktion

-Torgholmen AB sätts i konkurs

Maj 2008: Sweden Properties erkänner akut kassabrist

Mars 2008: Bostadsrättsköpare erbjuds gratis hyra i ett år

Vintern 2007: Generalentreprenören SK Construction sparkas

Augusti 2007: Fastigheten säljs till brf Riddaren 1

Sommaren 2007: Eldstaden AB som har projektansvaret sparkas

2006 

-Projektering för bostadsrätter inleds i fastigheten

-Byggnadsnämnden godkänner bostadsomvandling

-Massiva folkliga protester mot bostäder i Stadt

2004: Fastigheten köps av Lilla Torgholmen AB

1990: Kommunen säljer fastigheten till Gråberget AB

1984: Fastigheten skänks till kommunen

Mer läsning

Annons