Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder drar åt olika håll

Bostadsmarknaden går allt trögare i Stockholm. Men i Norrtälje har priserna på villor stigit under våren.

Annons

I Stockholms län har villapriserna ökat med fem procent under det senaste året medan de har sjunkit med en procent i Norrtälje.

För den senaste tremånadersperioden är tendensen för Stockholms villapriser däremot oförändrad, men den ser positiv ut för Norrtälje. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik.

 Bensinen är jättedyr i dag. Bor man i en av pendlingskommunerna kan man ofta ta sig in till Stockholm utan bil. Många väljer det lite lugnare livet på landet men med närhet till storstadens utbud. I många fall kan man behålla sitt jobb och även barnens fritidsaktiviteter, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Hon berättar att många pendlingskommuner som Norrtälje, Vaxholm och Sigtuna har ökat i popularitet. Stigande bostadspriser i Stockholm har gjort att folk letar sig utanför stan.

 Så ser trenden ut. Man får helt enkelt mer för pengarna jämfört med Stockholm. Hur gärna man än vill bo i Djursholm är det inte säkert att man har råd. Då ser man sig om efter andra alternativ. Norrtälje är ofta populärt hos barnfamiljer och pigga pensionärer. Men det är också många hemvändare som köper bostad i kommunen.

När det gäller länets bostadsrätter har priserna det senaste året ökat med åtta procent. I Norrtälje har försäljningen gått ännu bättre med en prisökning på tio procent. Tendensen i länet de senaste tre månaderna är negativ, medan den står stilla i kommunen.

När det gäller fritidshusen har priserna i Norrtälje gått ner med en procent under det senaste året jämfört med länet, där de har gått upp med fem procent. Däremot har tendensen de senaste tre månaderna varit negativ medan den i Norrtälje har varit positiv.

Claudia Wörmann berättar att de senaste månadernas väderförhållandena har gynnat mäklarna.

 Vädret har inte varit det bästa. Då är det lättare att gör affärer. När det är varmt och soligt är folk varken sugna på att sälja eller köpa bostad.

Vad som kommer att hända med prisutvecklingen under hösten är i dag svårt att förutspå menar hon.

 Med stigande matpriser, bränslekostnader och kostnader för uppvärmning är situationen svår att bedöma. För även om lönerna höjs äts de upp av inflationen. Därför blir det intressant att se utvecklingen de närmaste månaderna. Framåt september blir det antagligen lättre att säga något om framtiden.

Norrtälje och länet, en prisjämförelse

Annika JeppssonMedelvärde på köpesumman för en villa

(apriljuni 2008)

Norrtälje 1 791 000 kronor

Länet 3 593 000 kronor

Medelvärde på köpesumman för en bostadsrätt

(apriljuni 2008)

Norrtälje 876 000 kronor

Länet 1 953 000 kronor

Medelvärdet på köpesumman för ett fritidshus

(apriljuni 2008)

Norrtälje 1 145 000 kronor

Länet 2 014 000 kronor

Stabilitet räddar Norrtälje när marknaden är svagMaria Kvarnlöf, chef på Fastighetsbyråns lokala kontor, tror att samma trender som påverkar Stockholm även påverkar Norrtälje.

Fast inte i samma utsträckning.

 Jag tror att marknaden här är stabilare. Därför tror jag inte att vi får några stora prisnedgångar, säger hon.

Under de senaste månaderna har hon märkt att det har gått lite trögare även på kommunens bostadsmarknad.

 Färre personer dyker upp på visningarna. Samtidigt tror jag inte att Norrtälje är lika känsligt när det är svajigt på bostadsmarknaden, eftersom priserna inte är lika höga här. Om räntan går upp med en halv procent innebär det betydligt större skillnad för dem som köper en bostadsrätt i innerstan för två miljoner än för dem som köper en liknande lägenhet för 700 000 kronor i Norrtälje, säger Maria Kvarnlöf.

Hon känner igen sig i att Norrtälje har blivit en populär pendlingskommun.

Det är egentligen inget nytt. Det är en trend som har funnits ett tag. Mycket barnfamiljer och pensionärer flyttar hit. Men också de som är i slutet på sin karriär och som har tillbringat mycket tid i Norrtälje på somrarna. Många av dem väljer att köpa lägenhet här i stan och pendla till lantstället. Eller så bygger de om stugan så att de kan bo där året om.

Annika Jeppsson

Mer läsning

Annons