Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort från algblomningen

Det är vårvinter. Isen ligger fortfarande tjock på Norrtäljeviken, även om det mesta har smält bort inne i Norrtälje hamn.
Så här års är Östersjöns vatten mörkt och kallt, om det inte är istäckt. Vissa vågar sig ut på isen för att fiska. Väldigt få, om ens någon, känner för att ta en båttur eller ett dopp.
Kanske är det därför som miljöminister Andreas Carlgren inte fick någon större uppmärksamhet när han i slutet av förra veckan presenterade förslagen i regeringens havsproposition. Så här års är övergödningen av Östersjön inget problem. I alla fall inte något synligt sådant. Inga algblomningar tvingar de badande att hålla sig på land. Inga blågröna cyanobakterier fastnar på segelbåtarna.

Annons

Men självklart är problemet med övergödning lika stort så här års, även om det inte syns lika bra. Dessutom kommer snart en ny dos med näringsämnen när vårfloden för med sig kväve, fosfor och annat ut i havet.

Förhoppningsvis kommer regeringens åtgärder att göra att framtidens vårfloder för med sig färre näringämnen, och att algblomningen upphör. Det är i alla fall syftet med de förslag som miljöminister Andreas Carlgren tagit fram, till exempel pengar till lokala vattenvårdsprojekt och anläggande av våtmarker, ROT-avdrag för ombyggnad av enskilda avlopp, begränsningar för spridning av stallgödsel på åkermark och fosfatförbud för maskindiskmedel. Där finns också förslag om storskalig satsning på musselodling samt ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar och passagerarfärjor.

Genom dessa åtgärder beräknar regeringen att de svenska utsläppen minskar rejält, så mycket att Sverige klarar sina mål enligt den aktionsplan för Östersjön som Östersjöländerna tagit fram. Syftet med planen, som skall vara genomförd till 2021, är att rädda Östersjön från den kollaps som nu håller på att ske.

Det är bra att Sverige nu genomför sin del. Men om Östersjön skall räddas måste även de andra länderna runt Östersjön klara sina utsläppsmål. Och tyvärr ligger de långt efter Sverige när det gäller konkreta åtgärder.

I regeringen havsproposition ingår för övrigt inte bara åtgärder för att minska övergödningen, utan mängder av förslag som berör havet och havsmiljön, till exempel inom sjöfart, fiske och sjöövervakning. Det är bra. Svensk havspolitik behöver ett sådant här helhetsgrepp. Det är därför bra att regeringen nu också vill inrätta en speciell myndighet som skall ha hand om alla havs- och vattenmiljöfrågor.

Bra är också att regeringen föreslår nu åtgärder mot att minska spridningen av läkemedelsrester via reningsverken. Läkemedelsrester i vattnet är ett stort problem, som de naturvårdande myndigheterna alltför länge underskattade riskerna med.

Mer läsning

Annons