Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönderna ber om regn

Tiden rinner ut för Norrtäljes bönder. Torkan leder till dåliga skördar och ekonomiska förluster och Jan Händel, bonde i Galltorp norr om Norrtälje, är en av dem som hoppas att regnet snart ska falla.
– Får vi inte regn inom en vecka ser det mörkt ut, säger han.

Annons

Den torra, gula vallen knastrar under fötterna på Jan Händel när han går över åkern. Medan övriga rospiggar njuter av värmen tittar han upp mot den blåa skyn och hoppas på regn.

Sandjordarna lider nu, titta bara här hur det krullat sig, säger han och vrider grässtråna mellan fingrarna.

Jan Händel producerar till främst hästfoder, och räknar med att i bästa fall kunna producera hälften av en normal skörd.

Vi behöver ungefär 40-50 millimeters regn inom en vecka för att det ska kunna bli en bra andra och tredjeskörd, säger Jan Händel.

Under söndagen förlorade han fem hektar, som helt hade torkat sönder. 

Torkan oroar landets bönder, och östra Svealand är en av de regioner som drabbats allra hårdast.

Många sandjordar är redan söndertorkade, medan lerjordarna klarat sig bättre. Men regnar det inte innan veckans slut torkar även dessa.

Christer Eriksson har 34 kor på sin gård vid Söderby-Karl. Han delar Jan Händels oro, även om hans problem är något annorlunda. Betesmarkerna torkar upp, vilket gör att korna inte får i sig nog med foder. Han tvingas använda egetproducerat eller inköpt foder och lönsamheten sjunker.

Det här inte bra. Första skörden har varit katastrofal, ungefär hälften mot hur det såg ut förra året. Allting är brunbränt, säger han och pekar ut över sin åker. Ett fåtal utspridda höbalar vittnar om den dåliga skörden. 

Men blir det regn snart kan det gå att rädda. Jag har plats för fyrtio kor, men just nu är det väl tur att jag inte har fullt så många, säger han.

Bönderna hoppas på regn men SMHI:s prognoser är osäkra, möjligen kan böndernas väntan vara över på torsdag, men om det blir så mycket som 50 millimeters nederbörd återstår att se. Jan Händel hoppar in i sin traktor och dammet från den torra jorden ryker när han kör iväg. 

Andreas Andersson

[email protected]

Mer läsning

Annons