Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolånen blir dyrare

Bolånen blir återigen dyrare. Riksbanken väljer att höja styrräntan med 0,25 procentenheter.
- Låntagare med små marginaler bör binda räntan, råder Kjell Törnblom, kreditchef på Roslagens sparbank.

Annons

Sedan 2005 har Riksbanken höjt styrräntan, eller reporäntan som den också kallas, från rekordlåga nivån 1,5 procent till 4,75. Gårdagens höjning överraskade många experter som förordade en oförändrad ränta för att möta den vikande konjunkturen.

Men det är bara att konstatera att Riksbanken sneglat på inflationsmålet på 2 procent, säger Kjell Törnblom.

I juli var inflationen uppe på 4,4 procent. ”Med en högre reporänta avtar inflationen och är nära målet på 2 procent inom ett par år”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Reporäntan styr de rörliga bostadsräntorna men långsiktigt påverkas även de bundna räntorna.

Boendekostnaderna har med andra ord ökat kraftigt de senaste åren.

Den som lånade två miljoner till rörlig ränta för tre år sedan har fått en merkostnad på 5 000 kronor i månaden brutto. Så visst har hushållen fått det kärvare, säger Kjell Törnblom.

Han tror ändå att den senaste räntehöjningen får liten effekt på bostadsmarknaden.

Trots alla höjningar är räntan fortfarande förhållandevis billig. Men priserna på villor kommer kanske att stagnera något.

Rådet till husägarna är det gamla vanliga: De med ansträngd ekonomi bör binda åtminstone en del av lånen medan de som har goda marginaler gott kan ligga kvar med rörliga lån.

Över tiden har rörlig ränta visat sig vara billigare, säger Kjell Törnblom.

Han sällar sig till de analytiker som spår att räntehöjningarna är över. Orsaken är att inflationstrycket är på väg ned med olje- och råvarupriserna i spetsen.

Även om mångas löneläge förbättrats finns annat än räntehöjningar som tynger privatekonomin. Priserna på el, mat och bensin har stigit och högre arbetslöshet är i sikte. Men Johan Smedman, vd på Roslagens sparbank, vill inte höra talas om någon kris.

Roslagen är ett område med bra tillväxt. Men vi är förstås inte immuna mot omvärlden så en avmattning av ekonomin får vi räkna med, säger han.

När sämre tider stundar är det läge att se över ekonomin.

Rådet är att månadsspara, minska kreditskulderna och göra en hushållsbudget. Sunt bondförnuft helt enkelt, säger Johan Smedman.

Mer läsning

Annons