Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffinsamling i  Norrtälje

Många Norrtäljebor har i veckan fått en lapp i brevlådan från textilinsamlingen Evex. Företaget hävdar att de i samarbete med en lettisk hjälporganisation samlar in kläder och textil till välgörande ändamål i Baltikum.

Annons

I dag ska kläderna hämtas, men företaget är en bluff och någon välgörenhet är det inte frågan om. Kläderna säljs istället vidare och pengarna går till en organiserad liga i Lettland.

Företaget Textilinsamlingen Evex skriver att de samarbetar med en hjälporganisation i Jurmala kommun i Lettland och samlar in kläder för återanvändning i de baltiska länderna.

En rundringning visar dock att företaget Evex inte finns. Det är inte registrerat hos vare sig bolagsverket eller skatteverket och det har inte heller ett så kallat 90-konto som välgörenhetsorganisationer ska ha.

För några år sedan granskade TV4 företaget Evex. Det visade sig då att kläderna såldes vidare och att de svarta pengarna gick till en organiserad lettisk liga. I Jurmala kommun i Lettland kände ingen till företaget.

Det här med falska klädinsamlingar är ett vanligt problem. Det finns inga regler för hur insamlingar ska gå till så det är väldigt svårt att få bukt med det här. Marknadsdomstolen kommer inte åt dem eftersom det inte finns någon juridisk person, säger Kent Vinter controller på Stiftelsen för insamlingskontroll.

Mia Rinman är chef på Röda korset i Norrtälje, hon anser att de falska klädinsamlingarna skadar förtroendet för hjälporganisationer i stort. Hon råder dem som är tveksamma till en klädinsamling att kontrollera företaget ordentligt.

 Jag tycker att det är förskräckligt och det skadar ju även seriösa organisationer om folk inte kan lita på välgörenhetsorganisationer.

Norrtelje Tidning har upprepade gånger sökt Evex för en kommentar men utan resultat. Nummerupplysningen har inga uppgifter alls om telefonnumret som anges och adressen tappvägen 15 i Mariehäll finns inte.

Mer läsning

Annons