Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixten hade bästa semlan

Sist ut i test smakade allra bäst.
Årets semmelpanel är rörande enig i sin betygsättning efter att ha tuggat sig igenom hela nio olika bidrag av varierad kvalitet.
- Perfekt, så här ska en riktig semla smaka, säger panelen redan efter första tuggan på testets sista semla.

Annons

Kökets reporter och fotograf är ovanligt populära bland redaktionskollegorna såhär års när fettisdagen närmar sig. Fem verkliga semmelentusiaster anmäler sig redan veckan före för att säkert få befinna sig bland dem som ska få smaka på och vara med och utse årets vinnare.

Efter en ovanligt lätt lunch blir det dags för årets blindtest där inte mindre än nio olika semlor ska bedömas. En snabb, första blick på semlans utseende följs av en resolut uppdelning i mindre bitar med hjälp av vass förskärare. Var och en tar för sig en liten bit av semlan som ska provas för att sedan i lugn och ro låta de egna smaklökarna tala.

Visst är det lite delade meningar här och där, där en stark 4 ställs mot en reguljär 2 som i slutänden ger ett samlat betyg 3. Men på det stora hela är årets panelmedlemmar ändå ovanligt överens. Det högst ovetenskapliga testets enda 5:a är samtliga provsmakares solklara favorit redan på första tuggan.

Men någon abosolut sanning finns det förstås inte.

1. Bageribakad bulle som Norrköp sedan fyller med mandelmassa och grädde.

Betyg:

Pris: 18 kronor styck. 4.

Sagt av panelen: ”Väldigt god grädde och bra mandelmassa som inte smakar så sött utan lite mer åt bittermandelhållet.” ”Klar hamburgermodell, ser ut som de som mamma alltid gjorde.” ”Lite torr bulle, kanske, men funkar ändå bra - särskilt om man vill äta den med varm mjölk.”

2. Europabagarens lyxsemla inköpt på Coop vid Knutby torg.

Pris: Säljs i tvåpack för 29 kronor.

Betyg: 2.

Sagt av panelen: ”Den här var ju.... ehh, annorlunda i smaken.” ”Grädden känns inte äkta, är det maskingrädde?” ”Smaklös, tokvispad grädde och alldeles för lös och finkornig mandelmassa.” ”Fast bullen var rätt bra och semlan såg snygg ut med sina svällande former.”

3. Egengjord semla från Sockerbagaren i Norrtälje.

Pris: 25 kronor.

Betyg: 2.

Sagt av panelen: ”Lite grå bulle, är det en GI-bulle, eller?” ”Usch, smakar suddgummi, jag minns smaken från plugget när man tuggade på pennor.” ”Men bullen är bra och mandelmassan, där bitarna av mandel märks tydligt, är god och ger en genuin känsla.”

4. Egengjord semla från Flygfyren i Norrtälje.

Pris: 21 kronor.

Betyg: 2.

Sagt av panelen: ”Gulligt utseende, men alldeles för snålt med grädde.” ”Nä, jag har lite svårt för såna där kepslock.” ”Jättegod smak på bullen.” ”Skum bismak på mandelmassan, känns som tvål eller parfym eller något.” ”Vad är det med grädden i år egentligen, den är ju vispad nästan till smör.”

5. Egengjord (mini)semla från Tösse konditori i Norrtälje.*

Pris: 17 kronor.

Betyg: 3.

Sagt av panelen: ”Ganska blek och smaklös bulle.” ”Jag tycker att det smakar som surt eller något om den här grädden.” ”Jättegod mandelmassa”. ”Vacker och faktiskt alldeles lagom stor, många gånger räcker det nog med en sådan här minisemla.” ”Lagom söt, den här var bra!”

6. Egengjord semla från Bageriet i Norrtälje (levererar till Semlerian, Hörnet, Kryddan och Pelikan).

Pris: 25 kronor.

Betyg: 3.

Sagt av panelen: ”Här verkar det vara mycket mandelmassa i alla fall.” ”Brödet är kanon!” ”Vad är det här, det smakar ju vaniljsocker om grädden !q det ska det väl inte göra?” ”Jodå, det är bara gott med vaniljsmak på grädden.” ”Den här semlan var riktigt snygg, den ser god ut.”

7. Egengjord semla från En liten smula i Norrtälje.

Pris: 25 kronor.

Betyg: 3.

Sagt av panelen: ”Här verkar de ha glömt att grädda bullen, den ser lite blek ut.” ”En albinosemla.” ”Supergod mandelmassa, oj, vad gott!” ”Lite för degig, kompakt bulle lite ”skogaholmare”- känsla.” ”Visst bullen är lite tung och degig, men det är bara gott, smakar ordentligt hembakt.” ”Fint med hjärtformat lock.”

8. Egengjord semla från Café Chocolate i Rimbo:

Pris: 25 kronor.

Betyg: 3.

Sagt av panelen: ”Jättesöt semla, fint att vispgrädden är spritsad i form av ett hjärta.” ”Den här var god, smakar som en man bakat själv!” ”Oj, här var det mycket vaniljsmak på grädden, känns på tok för söt.” ”God mandelmassa.” ”Man blev lite överraskad av den kraftiga vaniljsmaken.”

9. Bageribakad bulle som Blixtens café i Hallstavik sedan fyller med mandelmassa och grädde.

Pris: 22 kronor.

Betyg: 5.

Sagt av panelen: ” Helt outstanding både i konsistens och smak, här har vi vinnaren!” ”Ojoj, vad gott det här var.” ”Snyggt utseende, trots att grädden faktiskt är lite gulaktig.” ”Väl tilltagen, känns generös.” ”Fint spritsad grädde på en supergod bulle.” ”Så här ska en äkta semla smaka!”

Fakta: Alla semlor har bedömts i ett blindtest där varje panelmedlem smakat och avgett betyg utan att känna till semlans ursprung.

*För att få en så rättvisande bedömning som möjligt har panelen bara jämfört semlor med lös mandelmassa. På Tösses har vetesemlan i originalstorlek en mandelmassa i klump, varför vi istället valde att testa konditoriets minisemla.

Tradition i all ära. Men ibland kan det vara kul att prova något nytt.

Så resonerar bagarparet Ellinor och Per Ekberg som låter semlor med smak av banan, choklad, jordgubb, roslagspunsch och dumlekola lämna bageriet på Baldersgatan för försäljning i Semlerian på Stora torget.

Utgå från en vanlig vetebulle och fyll på med dina smakfavoriter, säger Per Ekberg.

Vetedeg (ca 40 bullar)

0,5 l mjölk

200 g socker

250 g margarin eller smör

50 g jäst

10 g salt

1 200 g vetemjöl

15 g kardemumma

1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och slå i mjölken, värm till cirka 37 grader.

2. Rör ner socker, salt och kardemumma. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen kraftigt i ett par minuter tills du har en slät deg.

3. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Baka ut till släta, runda bullar och lägg dem på plåt. Låt dem jäsa ytterligare cirka 30 minuter under duk och grädda dem sedan i 225 graders ugnsvärme i cirka 7-8 minuter.

4. Låt bullarna svalna under duk och fyll dem sedan med valfri fyllning. De bullar som inte går åt kan med fördel frysas för att sedan tas upp efter hand.

Semla med dumlekolachoklad

1 semmelbulle

1 bit choklad

vaniljkräm

vispgrädde

kolasås (hemgjord eller färdigköpt)

1. Smält chokladen försiktigt, antingen i vattenbad eller på lägsta mikrougnsvärme. Ta en slät semmelbulle och doppa den i den smälta chokladen.

2. Skär av ett lock och fyll bottnen med en klick vaniljkräm. Vispa grädden och smaksätt den generöst med kolasås.

3.Spritsa kolagrädden ovanpå vaniljkrämen och avsluta med en liten klick kolasås. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Banan/chokladsemla

1 semmelbulle

1 stor banan

lite socker

1 dl grädde

120 g choklad

lite gul karamellfärg

1. Bästa bananeffekt får du om du redan när du bakar semmelbullen formar degen som en banan och gräddar som vanligt.

2. Gör chokladtryffeln. Värm grädden till kokpunkten i kastrull och lägg ner chokladen i den varma grädden. Rör tills chokladen är smält och låt svalna.

3. Mosa bananen med lite socker. Skär av ett lock på bullen och fyll botten med lite bananmos följt av chokladtryffel och lite banangrädde (=resterande bananmos blandat med vispad grädde och en gnutta gul karamellfärg).

4. Sätt på locket igen och pudra över lite florsocker.

Semla med smak av Roslagspunsch

1 semmelbulle

vaniljkräm

vispgrädde

Roslagspunsch

1. Vispa grädden och smaka av med punsh - det behövs rätt mycket för att du ska få en riktigt god smak.

2. Gör en blandning bestående av 1/3 vaniljkräm och 2/3 punschgrädde. Skär ett lock av bullen och fyll den med punsch/vaniljkrämsfyllningen. Sätt tillbaka locket och pudra över lite florsocker.

Bärsemla

1 semmelbulle

vispgrädde

hallonsylt

blåbärssylt

blåbär

vaniljkräm

hallon och blåbär

1. Vispa grädde och smaksätt den med blåbärssylt, blåbär och lite vaniljkräm.

2. Skär av ett lock på bullen och grunda semlan med lite hallonsylt. Spritsa över blåbärsgrädden och placera några tinade eller färska bär innan du lägger tillbaka locket och avslutar med att pudra lite florsocker ovanpå.

Jordgubbssemla

vetedeg, smaksatt med 1-2 msk jordgubbsessens (finns på safthyllan)

vispgrädde smaksatt med 1 msk jordgubbsessens och lite socker

chokladtryffel (se recept ovan)

1. Bestäm dig för att göra jordgubbssemlor redan när du gör degen. Häll ner jordgubbsessensen i degspadet och kavla sedan ut degen ganska tung. Ta ut hjärtan med pepparkaksmått och låt hjärtana jäsa övertäckta på plåt.

2. Grädda bullarna som vanligt och låt kallna. Vispa grädden och smaksätt den med jordgubbsessens.

3. Dela bullarna mitt itu och spritsa generöst med chokladtryffel på underdelen. Fortsätt spritsa jordgubbsgrädde ovanpå och lägg tillbaka locket. Pudra lite florsocker över.

Mer läsning

Annons