Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blidöbo sitter säkert i sitt bo

46-åringen på Blidö misstänktes för koppleri på flera sexklubbar i Stockholm. Men först friades han på en viktig åtalspunkt i tingsrätten. Sedan lyckades han rycka sin gård värd flera miljoner ur händerna på kronofogden.

Annons

46-åringen på Blidö var en av flera personer i länet som greps i den stora sexklubbsrazzian i oktober i fjol. Visserligen blev det aldrig något åtal för grovt koppleri eftersom själva sexhandeln inte gick att bevisa. Men 46-åringen dömdes ändå till ett långt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet och fick sin gård på Blidö beslagtagen av kronofogden.

Tio månades senare är 46-åringen på juridisk offensiv och har vunnit flera viktiga segrar i olika rättsinstanser. 

Till att börja med underkände tingsrätten en av de större åtalspunkterna mot 46-åringen. Hans fängelsestraff blev därför två och tre månader, medan flera av kumpanerna dömdes till treåriga fängelsestraff.

Största segern kom nyligen i kammarrätten. 46-åringen vann en total seger mot kronofogden.

Skattemyndigheten och kronofogden hade då ”betalningssäkrat” gården på Blidö eftersom 46-åringen skulle bli skyldig staten mångmiljonbelopp i skatt efter det ekonomiska fifflet i de misstänkta sexklubbarna.

Senare anslöt sig länsrätten till samma linje. Men i kammarrätten tog det tvärstopp. 

Knäckfrågan är under vilken tidsperiod 46-åringen var överbevisad om att ha varit så kallad faktisk företrädare i de skattefuskande bolagen. Skattemyndigheten och kronofogden utgick från att 46-åringen varit det under flera års tid. Beloppet han skulle bil skyldig staten var motsvarande stort. Fem miljoner ansåg man sig behöva betalningssäkra.

Men kammarrätten köpte inte resonemanget om flerar års betalningssansvar. Bara under fyra månader då 46-åringen i hemlighet avlyssnades av polisen dög som grund för att räkna ut skatten. Men något alternativt belopp hade skattemyndigheten inte tänkt på att kräva. Därmed fanns inget utrymme för kammarrätten att utkräva det. Gården på Blidö är åter i 46-åringens händer. 

Åklagaren som snart ska driva det överklagade brottmålet i hovrätten var något lugnad efter att ha satt sig in i kammarrättens tankegång.

 Den var logisk och i enlighet med utgången i tingsrätten, säger Lennart Gollard vid Ekobrottsmyndigheten och hänvisar till den åtalspunkt där 46-åringen friades. Åklagaren tror inte att kammarrättens utslag tyder på att 46-åringens fängelsestraff förkortas ytterligare i hovrätten.

Mats Hedström 

[email protected]

Mer läsning

Annons