Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev mamma 17 år gammal

Natalie Martinsson var bara 17 år när hon blev gravid, men var säker på sitt beslut att bli mamma redan från början.
I dag berättar hon för UNG:s läsare hur det är att vara ensamstående förälder när man fortfarande är i tonåren.
 

Annons

Vissa beslut kan förändra ens liv för all framtid, stora beslut som många skulle tveka inför. Så var det dock inte för Norrtäljetjejen Natalie Martinsson. Hon var bara 17 när hon fick veta att hon var gravid, och det var redan då en självklarhet för henne att behålla barnet.

Mamma var med när jag gjorde testet och vi pratade om det hela i ungefär en vecka innan jag bestämde mig på riktigt, berättar hon.

Några månader senare föddes sonen Liam.

Natalie Martinsson väntade ganska länge innan hon berättade för vänner och bekanta att hon var gravid, men när hon gjorde det möttes hon av många positiva reaktioner. Sedan kom även ett antal negativa åsikter från människor som hon inte kände lika bra och dessa personer gjorde henne osäker dock inte tillräckligt för att hon skulle ångra sitt beslut.

En reaktion hon stött på är att man tycker hon är för ung, men detta håller inte Natalie Martinsson med om. Hon anser att man inte borde göra skillnad på unga och lite äldre föräldrar.

Det är helt upp till var och en om man klarar av att bli förälder eller inte, och det kan skifta från person till person, menar hon.

Natalie Martinsson tycker i stället att det finns 30-åringar som är väldigt omogna och som inte skulle klara av att ha ett barn. I stället tror hon att det finns fördelar med att vara ung.

Man orkar mycket mer, säger hon.

Ungdomslivet då? Har man gett upp sina tonår och sina intressen bara för att man skaffat barn?

Nej, det tycker jag inte. Jag hinner ju fortfarande träffa mina kompisar och så. Då tar jag bara med mig Liam, säger Natalie Martinsson.

Hon berättar också att hon inte hunnit gå ut på helgerna på ett tag, men att det säkert blir mer av det när han blivit lite äldre.

Det största stödet som Natalie Martinsson fått under och efter graviditeten har kommit från hennes mamma. Det finns även ett familjecenter i Norrtälje kommun dit man kan vända sig som är en sorts öppen förskola. Det kostar ingenting och man får träffa andra familjer med barn mellan 0 och 6 år. Natalie Martinsson har dock aldrig varit där, utan tycker att det har räckt med sin mammas hjälp.

Vi har klarat oss jättebra, säger hon.

När Liam är tillräckligt gammal för att börja på dagis tänker hon söka till gymnasiet igen. Man får ansöka fram tills dess att man fyllt 19 år så hon kommer hinna precis. Vilken inriktning hon ska gå eller vad hon vill göra i framtiden vet hon inte än.

Det får vi se när det är dags, säger Natalie Martinsson med ett leende.

Läs mer om Natalie Martinssons upplevelser som ung förälder på hennes blogg:

www.alfis.blogg.se

Mer läsning

Annons