Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev inte lurad av bluffakturor

Branschorganisationen Svensk handel har på bara några veckor fått in flera hundra klagomål från företagare som fått falska fakturor från blufföretaget E-Niro emphas.

Annons

Väldigt fräckt, säger egenföretagaren Lars Holmström i Grisslehamn som krävdes på 3 000 för en katalogtjänst han inte beställt.

Ett av de största bluffaktureringarna i Sverige någonsin. Så betecknar Svensk handel företaget E-niro emphas försök att driva in tusentals kronor i falska fakturor från intet ont anande företag.

Lars Holmström som driver Holmströms elektriska i Grisslehamn är en av många drabbade. Han anade dock snabbt oråd då flera detaljer i fakturan var besynnerliga. I fakturan för katalogtjänsten hänvisades nämligen till en överenskommelse med en representant på Holmströms som heter Bo Johansson. Lars Holmström har aldrig hört talas om denna person, vilket är konstigt eftersom det är ett enmansföretag.

Någon katalog är han inte heller med i och när han sökte på företagets namn på internet insåg han att många andra blivit utsatta för samma bedrägeri.

Loggan är väldigt lik den för Eniro och man har bara tio dagar på sig att betala. På lite större företag är det nog lätt att fakturan bara slinker igenom, säger han.

Efter att ha pratat med sin revisor faxade Lars Holmström ett bestridande till E-Niro emphas och nu har han dessutom polisanmält blufförsöket. För att verkligen undvika att företaget går vidare med kravet ska han dessutom ta kontakt med kronofogden.

Har du blivit utsatt för liknande bedrägeriförsök tidigare?

Nej, eller inte vad jag vet. Men det är ju svårt att veta och jag tror många blir lurade, säger Lars Holmström.

Mer läsning

Annons