Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsigt värre under lördagen – SMHI har gått ut med varning till sjöss

SMHI gick på lördagsmorgonen ut med en klass 1-varning gällande kulingvindar och svår isbildning på Norra Östersjön och Ålands hav.

Annons

Väderläget i landet under lördagsmorgonen var att mindre lågtryck gav snöfall över Götaland. Lokalt kunde det komma större mängder snö.

Under lördag eftermiddag väntades snöandet gå över i regn över östra Kalmar län inklusive Öland med risk för ishalka. I den hårda vinden väntas också kulingvindar över Norra Östersjön -utanför Roslagskusten.

Läs även: Nattens nyheter: Så var natten – och så blir dagens väder

Kuling i kombination med låg temperatur i luft och vatten kan leda till svår nedisning av fartyg till sjöss i Bottniska viken, Vänern och Skagerrak, enligt SMHI. Klass 1-varningen gäller därför både kulingvindar och svår isbildning. Enligt SMHI är det risk för måttlig nedisning från sen lördagskväll - främst i de norra delarna.

Det är fortsatt klass 1-varning för höga flöden i flera vattendrag i södra Sverige. I de flesta vattendrag väntas flödena stanna kvar på varningsnivå in nästa vecka.

Arkivbild: Johan Wahlgren. På lördagen väntas kulingvindar och svår isbildning över Norra Östersjön längs Roslagskusten.

Mer läsning

Annons