Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärskaka

Blåbärskaka med nöttoppning som är ett mellanting mellan paj och tårta. Degen liknar en mördeg, men den blir lite smulig och behöver sedan bara tryckas ut i formen -kavlingen kan man alltså helt hoppa över.

Annons

Ingredienser (4-6 port)

125 g smör

3,5 dl vetemjöl

0,75 dl socker

1 tsk bakpulver

Fyllning:

4 dl blåbär

0,5 dl socker

1 msk potatismjöl

hackade nötter till garnering

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna något.

Mät upp vetemjöl, socker och bakpulver i en skål. Slå smöret över.

Arbeta med hjälp av en gaffel ihop alltsammans till smulor.

Lägg ungefär 2/3 av smulorna i en form med löstagbar botten.

Tryck fast dem jämnt över botten och lite upp på kanterna.

Lägg blåbären i en plastpåse, häll ner socker och potatismjöl och skaka påsen så att allt blandas ordentligt.

Strö resten av smulorna över bären och toppa med de hackade nötterna.

Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna något och servera, eventuellt med en kula vaniljglass.

Mer läsning

Annons