Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjud på blågul tårta på nationaldagen

På de flesta håll i världen firas nationaldagen med stor pompa och ståt. Men vi svenska, som precis fått en officiell nationaldag, famlar fortfarande lite i blindo. Då kan en gul-blå tårta i goda vänners lag kanske vara ett lagom firande.

Annons

Citron- och mangocheesecake (12 bitar)

Botten

200 g digestive kex

75 g smör

Fyllning

5 gelatinblad

6 äggulor

200 g florsocker

500 g färskost

5 dl grädde

1,5 dl färskpressad citronsaft

Topping

3 dl färskpressad apelsinjuice

300 g mixad och passerad mango

5 gelatinblad

Gör så här

Krossa digestivekexen och smält smöret.

Blanda ihop och tryck ut smulorna hårt i en form med löstagbara kanter.

Grädda i 175° i ca 5 minuter. Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten.

Vispa grädden löst. Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt i ca 5 minuter.

Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem på låg värme i mikron tillsammans med 0,5 dl av citronsaften.

Vänd försiktigt ihop alla ingredienser till en luftig smet och häll den på bottnen. Ställ i kyl eller frys in.

Tina tårtan samma dag den ska serveras, det tar cirka 2 timmar i rumstemperatur eller 30 minuter i kylskåpet.

Topping

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelatinbladen på låg värme i mikron tillsammans med 0,5 dl av apelsinjuicen. Blanda med mangomixen samt med resten av apelsinjuicen. Häll blandningen på tårtan och låt den stelna i kyl ca 2 timmar. Dekorera med vackra blåbär och blommor.

Limemarängpaj (12 bitar)

200 g digestivekex

10 g kanel

100 g smör

Gör så här

Krossa kexen och smält smöret.

Blanda ihop med kanel och tryck ut som botten i en form.

Grädda i 200° ca 5 min. Låt svalna.

Limemix

160 g äggula

690 g kondenserad mjölk

250 g limejuice

Rasp av 1,5 lime eller citron

6,5 gelatinblad

Gör så här

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelatinbladen på låg värme i mikron tillsammans med lite av limejuicen. Blanda ihop alla ingredienserna och häll det på botten. Kyl eller frys in. Tinar i kyl på cirka 2 timmar eller i rumstemperatur på cirka 30 minuter.

Maräng topping

220 g socker

1 vaniljstång

50 g vatten

50 g blåbär

300 g äggvita

50 g socker

Gör så här

Dela och skrapa ur vaniljstången.

Häll socker, vaniljfrön och vatten samt blåbär i en kastrull utan att röra eller vispa!

Sätt kastrullen på spisen och koka till 122° (här måste du använda en termometer).

Då sockerlagen i kastrullen är 110°, så börjar du vispa äggvita och socker till en maräng i en bunke.

Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa även då du hällt över den 122° varma sockerlagen, vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30°.

Klicka därefter över marängen på tårtan.

Bränn av ytan med en gasbrännare eller så högt upp som möjligt i ugnen, som ska vara inställd på ”grill” och högsta temperatur.

Passa noga, marängen ska bara få lite färg det tar bara någon minut!

Mer läsning

Annons