Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjud in till våffelfest

Med en drös rårörda bär. Eller med drivor av vispad grädde. Eller med både och. Eller helt naturella. Eller dubbla med socker och grädde emellan.

Annons

Fritidsbarnen på Gula villan i Riala vet precis hur de vill ha sina våfflor.

Våfflor är världens bästa mellis. Här brukar vi få två var, men hemma är mitt rekord sju, säger 9-åriga Hollie van der Ruit.

Riala fritidshems våfflor

2 msk margarin eller smör

3 dl vetemjöl

2 dl kallt vatten

3 dl vispgrädde

1. Smät fettet och låt det svalna. Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet.

2. Vispa grädden tjock och blanden den och det avsvalnade fettet i mjölsmeten.

3. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl med smält fett första omgången, sedan behöver det knappast smörjas mer.

4. Häll 0,75-1 dl smet åt gången i våffeljärnet, bred ut den något och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera helst våfflorna vartefter de blir färdiga, lägg dem annars på galler så har de störst chans att behålla sin frasighet.

Rårörda hallon (4 port)

1-2 pkt frysta hallon

ca 2-3 msk socker

1. Tina bären, fortfarande kvar i förpackningen, långsamt i kylskåp.

2. Häll upp bären i en stor skål och rör försiktigt ner och runt sockret. Täck över skålen med lite plastfolie och låt de rårörda bären stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering.

3. Låt var och en skeda upp rårörda bär och vispad grädde på sin nygräddade våffla.

Blåbärsgrädde (4 port)

1 pkt frysta blåbär

1 msk potatismjöl

2-3 tsk farinsocker

3 dl vispad grädde

1. Tina bären långsamt i kylskåp.

2. Häll upp bären i en skål. Rör ner potatismjölet och farinsockret. Smaka av bärblandningen.

3. Vispa grädden, men se upp så att den inte blir för fast. Rör ner bärröran i grädden och servera röran till nygräddade våfflor.

Våffeltårta (4 port)

6 våfflor

vispgrädde

ngra msk florsocker

färska bär (blanda jordgubbar, hallon och blåbär)

1. Grädda våfflorna någon timme innan tårtan ska ätas och var noggrann med att låta var och en kallna på gallret för att de ska behålla sin frasighet så länge som möjligt.

2. Vispa grädden och rör ner florsocker efter smak. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg undan lite av de vackraste bären till dekoration.

3. Ta, strax före servering, fram ett fat och starta tårtan med en våffla i botten. Varva därefter bären och grädden mellan våfflorna, toppa den översta våfflan med ett generöst lager grädde.

4. Dekorera tårtan med de överblivna bären och servera så snart som möjligt.

Mer läsning

Annons