Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovningen växer i gropen

Lyftkranens motor går upp ett snäpp i varv. Så stramar slingorna åt och den 30 ton tunga och 27 meter långa ”gropen” lyfter från sin plats på lastbilen.
Gropen är en konstruktion i stål med dubbla väggar som utgör stommen för vad som ska bli Bilprovningens nya besiktningsanläggning i Görla.

Annons

Dominic, kom upp därifrån! ropar den tyske arbetsledaren.

Nere i gropen på marken står montören Dominic Mrozik och mäter ut precis hur gropen ska placeras. I luften ovanför honom svävar den enorma stålkonstruktionen som ska måttas exakt på plats.

Är du inte rädd?

Jag borde vara det! Men jag har gjort det här förr, säger Dominic Mrozik.

Han är del av det tyska företaget Balzar Montage som levererar den färdiga gropen. Det är säkrare så, och kostnaden blir densamma som om gropen hade gjutits på plats, säger Stefan Persson, platschef för Bilprovningen i Norrtälje.

Det blir en bättre konstruktion på det här sättet. Det här är den andra gropen i sitt slag i Sverige, säger han. 

Om ett år beräknas den nya bilprovningsanläggningen vara klar. Då kommer lastbilarna att köra upp över gropen och besiktningsmännen kan gå i en tunnel längs underredet på lastbilarna för att besiktiga dem.

På hela anläggningen ska det finnas fyra besiktningsplatser för personbilar, en för motorcyklar samt en lastbilsbana.

Det blir effektivare för kunderna eftersom det kommer gå lite fortare. Men det blir ingen prisskillnad, säger Stefan Persson.

Största vinsten med den nya anläggningen är en bättre arbetsmiljö för besiktningsmännen. Bland annat placeras bromshallen utomhus vilket minskar personalens utsatthet för avgaser och alltför höga ljud.

Nu återstår att säkra gropen med grus och betong. Sedan börjar bygget av resten av anläggningens hus.

Nu känns det som att arbetet har kommit igång, säger Stefan Persson.

Hedvig Weibull [email protected]

Mer läsning

Annons