Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse för alliansen

Annons

Väljarna är nöjda med hur alliansregeringens hittils har agerat under finanskrisen och konjunkturnedgången. Detta är en av orsakerna till att allianspartierna har gått framåt i opinionsmätningarna den senaste tiden.

En annan orsak är alla turer kring samarbetet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Dessa turer har minskat väljarnas förtroende för Mona Sahlin, och därmed också för socialdemokraterna.

Dessa förändringar syns också i Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning, den överlägset största och därmed mest tillförlitliga opinionsundersökningen. I SCB-mätningen, som publicerades i går, har gapet mellan blocken minskat genom att socialdemokraterna gått tillbaka och moderaterna ökat. Förändringarna är dock mindre än i de flesta andra mätningar, och gapet mellan blocken är fortfarande stort: hela 13 procent.

Det stora gapet är en besvikelse för allianspartierna. De hade hoppats att bråket inom vänsterblocket hade gjort att skillnaden mellan blocken hade minskat ännu mer. Ett försprång på 13 procent blir svårt att ta in, inte minst eftersom arbetslösheten riskerar att öka ända fram till valet, och att regeringen kan få skulden för detta.

SCB:s undersökning visar ändå att trenden är bruten och att alliansen är på väg uppåt och att socialdemokraterna är på väg neråt. Väljarna är inte nöjda med Mona Sahlins ledarskap, och ju närmare valet kommer, ju fler kommer att fråga sig om de verkligen vill ha henne som statsminister. På samma sätt kommer fler och fler att fråga sig om de verkligen vill att Lars Ohly och hans nykommunistiska kamrater skall få leda Sverige.

Om alliansen skall kunna vinna valet 2010 är det dock nödvändigt att de mindre allianspartierna blir starkare. Detta inser alla allianspartier, även moderaterna. Orsaken är att ett alltför stort och dominerande moderat parti skrämmer bort många väljare, även om Fredrik Reinfeldts moderater inte skrämmer lika mycket som Bo Lundgrens. Därför är det oroväckande att såväl folkpartiet som centerpartiet och kristdemokraterna går tillbaka i SCB-mätningen.

När ekonomin är i kris är det naturligt att statsministern och finansministern syns mest. Eftersom båda är moderater är risken uppenbar för att de mindre allianspartierna hamnar i medieskugga. De måste därför göra ännu mer för att synas och profilera sig än hittills.

Samtidigt måste de profilera sig på rätt sätt. Oenigheten inom vänsterblocket är en av de faktorer som kan avgöra valet 2010 till allianspartiernas fördel. Men då får givetvis inte alliansen vara lika oenig.

Så det gäller för allianspartierna att agera varsamt. Och även om skillnaden mellan blocken är stor så är valet långt ifrån avgjort. Det är långt kvar till 2010.

Mer läsning

Annons