Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besudlade bonusar

Finansminister Anders Borg har gjort hårda angrepp på storbankernas direktörer de senaste månaderna. Han har bland annat anklagat dem för att hålla sina banker utanför det statliga garantiprogrammet enbart av omtanke om sina bonusar.

Annons

Det har varit en riktig kritik. Det är fel att bankdirektörers personliga girighet skall få äventyra småspararnas besparingar.

Hans kritik har inte fått någon effekt inga fler banker har gått med i garantiprogrammet. Kritiken har dock bidragit till att öka väljarnas förtroende för Anders Borg. Miljonbonusar till redan välavlönade direktörer tillhör det som vanligt folk tycker allra sämst om.

Därför var det givetvis pinsamt för Anders Borg när tv-programmet Uppdrag Granskning i onsdags kväll avslöjade att regeringen i fjol höjde bonusen för dem som arbetar med pensionsförvaltningen på de statliga AP-fonderna. Deras bonustak höjdes från två månadslöner till fyra. Dessutom kommer vissa förvaltare på första AP-fonden att få bonus för i fjol, trots att fonden då gick back med 50 miljarder kronor.

Det här blir dubbelmoral: en moral för regeringen och en annan för alla andra. Detta insåg också Anders Borg. Han insåg också att bonusarna på AP-fonderna skadade förtroendet för honom och regeringen.

Redan i går kom därför ett nytt besked från Anders Borg: han vill ändra på de bonusregler som regeringen införde för bara några månader sedan. Nu är han istället ganska negativ till bonusar över huvud taget.

Det är bra att Anders Borg skär i det statliga bonussystemet. Dels har bonusar och girighet bland dem som förvaltar pengar varit en av de främsta orsakerna till den amerikanska finanskraschen. Det är därför helt orimligt att svenska staten skall ha den här typen av bonusar i sina pensionsfonder. Staten skall givetvis inte blåsa under en utveckling som det sedan kostar staten många miljarder att rätta till effekterna av.

Dessutom är det svårt att förstå varför den här typen av bonusar över huvud taget skall finnas. Om man tjänar så mycket som 100 000 kronor i månaden, vilket AP-fondens förvaltare gör, så borde man göra sitt allra yttersta utan att behöva en extra bonus. I annat fall bör man få sparken.

Det är också bra att Anders Borg agerar snabbt, och stoppar bonusarna så snabbt som möjligt . Däremot borde han givetvis ha insett problemet med de statliga bonusarna redan innan Uppdrag Gransknings avslöjande. Anders Borg borde helt enkelt förhindrat att de statliga bonusarna höjdes i fjol. I stället borde han sett till att de avskaffades. Då hade han sluppit att göra en pudel, och inte minst alla beskyllningar om hyckleri och dubbelmoral.

Mer läsning

Annons