Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berätta om effekterna av fler rovdjur i skogarna

Vinterns rovdjursdebatt håller på att klinga av. Det är framförallt två händelser som åstadkommit ett visst mediabrus.
Först har ”Roslagsvargen” skjutits, den vargtik som rivit 30-talet får i trakterna mellan Norrtälje och Åkersberga.
 

Annons

Den andra händelsen är lodjursjakten i Uppland och Upplands Länsjaktvårdsförenings ansökan om utökad jakt som länsstyrelsen avslog.

Lodjursstammen och ”Roslagsvargen” illustrerar med all önskvärd tydlighet en sak nämligen att de ökande rovdjursstammarna kommer att få konsekvenser. Det är ett faktum som sopats under mattan av politiker och rovdjurens tillskyndare.

Den ökande lodjursstammen får som konsekvens att rådjuren och småviltet skattas hårt jägarna till förfång.

Ett mindre sympatiskt drag i rovdjursdebatten är en viss skadeglädje över att jakten försämras. Jägarnas helt legitima intresse av att utöva sin hobby, ja man kan rent av tala om livsstil, nästintill förhånas av de personer som tycker illa om jakt. Med medeltida språkbruk jägare ligge ogill. Det är ungefär 285 000 svenskar som skall ”gå i korgen”.

Nu finns det många argument att anföra till jaktens försvar allt ifrån den friskvård som vistelsen i skog och mark innebär, till att det är jägarna som äter ekologiskt. Av ris, kvistar och örter blir det högvärdigt protein som finns i älg och rådjur.

Den ökande vargstammen får naturligtvis också konsekvenser. Vi har redan sett hur ”Roslagsvargen” rev 30 får innan myndigheterna reagerade. Eftersom vargen höll till i det folkrika Roslagen gick det fort att komma till beslut. På andra platser i landet, glesare befolkade, tar det betydligt längre tid.

Lons och vargens matvanor har tydligt visat på att rovdjursstammarna får konsekvenser. Vi kan ta året 1836 som exempel, då rev vargarna i 17 av landets län 465 hästar, 3 108 oxar och kor, 19 194 får och 2 504 svin.

Den ökande björnstammen får naturligtvis också konsekvenser. Redan har tre människor dödats i Skandinavien medan fler fått skador av björnarna. Fler kommer det sannolikt att bli. Svenskarnas möjligheter att fritt röra sig i skog och mark kommer att naggas i kanten. Den dag en bär- eller svampplockare råkar illa ut kommer det troligen att bli en väldig uppståndelse.

I det offentliga samtalets natur ligger att förtiga de fakta som talar emot ens möjligheter att få acceptans för de egna ideerna. Vissa fakta sopas helt enkelt under mattan. Hittills har rovdjurens skadeverkningar förtigits av dess flitigaste anhängare.

Rovdjursdebatten är spännande nog som den är och behöver sannerligen inte den slagsida som förtigandet av konsekvenserna av stammarna av varg, björn och lo kommer att få!

Mer läsning

Annons