Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båttokar håller liv i Norrtelje

Det är kärlek i blicken när Sven Hafelt slipar reling och svabbar däck på S/S Norrtälje.
– Man har som ett kärleksförhållande med den här känsliga, gamla damen, säger han med glimten i ögat.

Annons

I lördags samlades S/S Norrteljes vänförening för att vårputsa inför sommarens jubileum.

 Det är ett ständigt underhåll men i år är det extra roligt. Den 26 juli ska vi fira att hon har legat 40 år vid kaj. Vi har inte bestämt programmet än men stort kalas kommer det att bli, säger Sven Hafelt som representerar stiftelsen S/S Norrtelje.

Medlemmarna i vänföreningen beskriver skämtsamt sig själva som gråhåriga och lite småtokiga. Hårfärgen kanske stämmer på vissa av dem, men tokiga är de inte. Snarare passionerade och engagerade. Medan glada gliringar duggar tätt svabbar karlarna däcket som legat vintertäckt för att inte skada fernissan. Samtidigt putsar damerna de många mässingsdetaljerna tills de glänser som guld och nere i hjärtat av båten i maskinrummet, står Lennart Fröblom och Johan Söderlind och sköter om den koleldade trippelångmaskinen på 1 050 hästkrafter. Även de har något kärleksfullt i blicken när de visar maskinen som fortfarande går som en klocka.

 Om man skyfflade vänster, höger om mitten fick man fin glöd, förklarar Johan Söderlind när han visar den gamla kolpannan som däremot inte är i bruk längre.

Första gången S/S Norrtelje lade till vid sin hemmahamn i Norrtälje var i juni år 1900. Hon körde då rutten NorrtäljeFurusund-Stockholm och gjorde som mest 15 knop. Drygt 100 år senare sköts hon om av vänföreningen, stiftelsen och Sandra Grann som driver restaurangen i båten.

 Man är kanske lite småtokig när man håller på så här för att bevara gamla grejer. Samtidigt märker vi att båten är viktig för många i kommunen. De gånger hon har legat på varv ringer folk och undrar vad som har hänt eftersom hon inte ligger vid kaj, säger Rosie Hermansson som har varit aktiv i stiftelsen sedan Norrtäljeprofilen Lennart Hasselfeldt drog igång den räddningsaktion som räddade båten från skrotningsdöden år 1968.

 Han är orsaken till att båten ligger här i dag. Norrtälje har mycket att tacka honom för, säger Rosie Hermansson innan hon måste hasta vidare.

Det är mycket som ska blänka innan ärtsoppan och punschen dukas fram till lunch.

Åsa Forsberg

Mer läsning

Annons