Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn lämnas utan tillsyn på dagis

När Marlene Ytterby från Söderbykarl skulle hämta sin treårige son på dagis möttes hon av en obehaglig överraskning.
- Han hade intorkat bajs i blöjan och barnen sprang omkring vind för våg vid en öppen grind invid stora vägen, säger hon.

Annons

Marlene Ytterbys son har gått på Söderbykarls förskola i snart tre år. Han går på en avdelning med 19 barn i åldern ett till tre år. Förskolan ligger fågelvägen mycket nära stora landsvägen och skyddas därför av ett staket med hög grind. För några veckor sedan gick grinden sönder och lagades provisoriskt med lite ståltråd.

 Barnen får upp grinden direkt men det är inte det värsta. De springer dessutom runt helt utan uppsyn. Personalen är inne medan barnen springer ute. Man kan inte lämna en ettåring själv. Det är helt oansvarigt, säger Marlene Ytterby.

Personalstyrkan för de 19 barnen är fyra till antalet. Det betecknas som normal bemanning och ska enligt kommunens tillförordnade barnomsorgschef Charlotte Grape räcka gott och väl.

 En gång i tiden hade man cirka sex barn per vuxen och det var alldeles för mycket. Nu har man ungefär fyra barn per vuxen och det är mer rimligt. Däremot finns det ingen reglering kring hur mycket personal som ska finnas på en förskoleenhet. Det är rektorns ansvar att bedöma barnens behov och därefter tillsätta personal, säger hon.

När Marlene Ytterby hämtat sin son på dagis har personalstyrkan varit betydligt mindre.

 De har sagt att de inte får in några vikarier, men då måste man ju lösa det på annat sätt, säger hon.

Hans Forslin som är rektor på Söderbykarls förskola tror dock inte att bristerna ligger i personalstyrkan utan snarare i oklara rutiner.

 Det är olyckligt och får naturligtvis inte ske att barn springer omkring helt utan uppsyn. Jag kommer att ta upp det här med arbetslaget och diskutera vad som hänt. Därefter får vi se om vi kan göra rutinerna klarare, säger Hans Forslin.

Marlene Ytterby valde efter incidenten för några veckor sedan att hålla sin son hemma från förskolan.

 Som tur är så är jag föräldraledig nu så jag kan vara hemma, men jag skulle ha valt att stanna hemma i alla fall, eftersom jag bedömer det som att barnens liv kan vara i fara under sådana omständigheter, säger Marlene Ytterby.

Hon har full förståelse för att förskolan inte kan ringa varje gång de får ont om personal men önskar ändå att de hade meddelat henne om omständigheterna.

Charlotte Grape är av samma åsikt.

 Om situationen är sådan att barnen hamnar i en otrygg situation hade jag avvägt att ringa hem till föräldrarna, säger hon.

Mer läsning

Annons