Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Reinfeldt räcker inte

Det går bra för Fredrik Reinfeldt just nu. Den regering han leder får allt större stöd. Det parti han leder är i vissa opinionsmätningar Sveriges största parti. Och själv får han mycket höga förtroendesiffror. Enligt den Sifomätning som Aftonbladet publicerade i går har 60 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är en ökning med sex procentenheter sedan förra mätningen, i december.

Annons

Säkerligen är det Fredrik Reinfeldts agerande hittills i lågkonjunkturen som har gjort att han fått ökat förtroende. Han har varit lugn och saklig, och på ett skickligt sätt bemött oppositionens kritik om passivitet.

I vanliga fall brukar statsministern få lägre förtroende när det är ekonomisk kris och lågkonjunktur. Så inte denna gång. Svenska folket litar mer på dem som håller hårt i pengarna, än dem som vill ösa ut pengar utan urskillning.

Givetvis drar också Fredrik Reinfeldt nytta av att stödet rasar för hans främsta motståndare, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Enligt gårdagens Sifomätning är det bara 27 procent som har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är en minskning med nio procentenheter sedan förra mätningen. Trots att Mona Sahlin leder riksdagens största parti, så har hon näst minst förtroende bland partiledarna. Bara Vänsterpartiets Lars Ohly har sämre siffror.

Allt talar också för att Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror fortsätter stiga hela detta år. Nästa halvår är Sverige EU:s ordförandeland. Förra gången detta hände, 2001, innebar det kraftigt ökat förtroende för dåvarande statministern Göran Persson. På samma sätt gynnas Fredrik Reinfeldt av ordförandeskapet. Redan nu får han synas tillsammans med världens stora ledare, i helgen träffande han till exempel USA:s president Barack Obama, och fler sådana möten blir det som EU-ordförande. Samtidigt gör EU-ordförandeskapet det svårare för oppositionen att angripa regeringen när Fredrik Reinfeldt är upptagen med att lösa världsproblemen blir det futtigt med inrikespolitiska påhopp.

Det ökande förtroendet för Fredrik Reinfeldt är i stort bra för alla allianspartierna, eftersom det ökar chansen att alliansregeringen får sitta kvar. Nackdelen är att moderaterna blir än mer dominerande i alliansen, medan de övriga partierna minskar. I den senaste mätningen från Demoskop låg till exempel både Kristdemokraterna och Centerpartiet under fyraprocentsgränsen.

För de mindre allianspartierna gäller det därför att synas och uträtta mer. Både EU-parlamentsvalet och EU-ordförandeskapet bör användas till detta. Avvägningen är svår alliansen får inte framstå som splittrad men de mindre allianspartierna måste profilera sig mer fram till valet. Oavsett hur populär Fredrik Reinfeldt är, så krävs det alla fyra allianspartier i riksdagen för att nå en ny valseger.

Mer läsning

Annons