Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankdirektören står lugn i stormen

Det stormar kring Swedbank och många kunder i Roslagens sparbank är oroliga över bankernas samarbete.
- Men vi står stadigt, lugnar sparbankens vd Johan Smedman.

Annons

Swedbanks ledning har ägnat de senaste veckorna åt att försäkra kunder, aktieägare och medier om att läget är under kontroll.

Men marknaden är svårflörtad. Bankens börskurs har tagit mest stryk av de svenska bankaktierna och den här veckan kom beskedet att värderingsföretaget Standard sänker Swedbanks kreditbetyg. Dessutom bekräftar Swedbank att banken tappat inlåning sedan stor-kunder valt att ta ut kapital.

Men det är inte bara Swedbank som drabbas när finansvärlden skälver. För att lugna marknaden gjorde flera centralbanker gemensam sak i går och sänkte styrräntorna. Svenska riksbanken sänker räntan med 0,50 procentenheter till 4,25 procent.

Ett oväntat men nödvändigt beslut, enligt Johan Smedman.

Det är bra att riksbanken tar aktiv del i finanskrisen. Riksbanken förväntar sig att sänkningen innebär att bankernas utlåningsräntor sjunker, och vår policy är att följa det allmänna ränteläget, säger han.

Finanskrisen har fått många oroliga Norrtäljebor att vända sig till Roslagens sparbank.

Senaste tiden har vi haft dubbelt så många samtal till telefonbanken mot normalt, säger Johan Smedman.

Kunderna frågar hur finanskrisen påverkar dem. Men många är också oroliga över sparbankernas koppling till Swedbank.

Vi har ett nära samarbete och säljer en del av deras produkter som bolån och fonder. I övrigt är vi helt fristående. Vi har en egen balansräkning och vår buffert är bra. Jag ser inga som helst problem för vår del, säger Johan Smedman.

Många kunder har valt att byta banker under de senaste veckornas turbulens. Enligt Smedman har Roslagens sparbank inte tappat kunder och kapital.

En del kunder har lämnat oss medan andra tillkommit. Men sedan regeringen beslutade att höja den statliga insättningsgarantin har det blivit lugnare.

I dag ska Johan Smedman prata om den ekonomiska krisen för lokala företagare på Företagarna Roslagens näringslivsmöte på Campus Roslagen.

Frågorna är många och som privatperson och bankdirektör förstår jag oron. Även om vi är en solid bankrörelse kan våra kunder drabbas av exempelvis högre låneräntor.

Det blir allt tuffare att möta kraven för ett nytt bolån. Redan i dag begär de flesta banker att man ska klara en räntehöjning på ytterligare två-tre procent. Swedbank filar dessutom på en ny policy som i praktiken innebär ett slut på amorteringsfria lån och belåningsnivåer på upp till 95 procent.

Besluten gäller även oss. Ungefär 80 procent av våra bolån går via Swedbank hypotek, säger Kjell Törnblom, kreditchef på Roslagens sparbank.

Banken har cirka 60 procent av den lokala bolånemarknaden.

De senaste fem åren har utlåningen ökat kraftigt, speciellt på företagssidan. Nu kan vi förvänta oss en avmattning, säger Kjell Törnblom.

Mer läsning

Annons