Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhus med ett blött förflutet

Prova-på-dyk, uppvisningar från räddningstjänsten och Norrtälje Simklubb. I lördags firades Norrtälje badhus, som fyller femtio i år.
- Det har varit kanon, det är så trevligt och det är så mycket folk. Över förväntan faktiskt, säger badchefen Marie-Louise Asp.
 

Annons

En ovaksam fiskare sitter vid poolkanten i Norrtälje badhus. Emellanåt tar han en sipp ur den petflaska som står bredvid honom. Plötsligt faller han i och panikslagen börjar han vifta med armarna innan han livlös sjunker till botten.

Ja, vart ska man ringa för att larma, frågar brandmannen Lasse Bergsten från sidan av bassängkanten.

112, ropas det till svars från flera håll i simhallen.

Och det blir startskottet för räddningstjänstens uppvisning i livräddning denna lördagseftermiddag. Snabbt fiskas den nödsatte upp ur vattnet och ges första hjälpen. Anders Brunnberg, iklädd räddningstjänstens vinterdräkt, var en av de som hoppade i vattnet och räddade fiskaren.

Det är ju inga ytor att prata om i en bassäng, det blir väldigt enkelt och systematiskt. Men det är nyttigt att visa hur det går till och hur vi arbetar, säger han.

Ja, det var en späckad dag i Norrtälje badhus. Norrtälje simklubb bjöd på en simuppvisning och i träningslokalerna var det uppvisningar och sparrning i boxning, thaiboxning och karate. Och samtidigt som det sparkades och slogs på golven avlöste Norrtälje dykarklubb räddningstjänsten i bassängen. Stefan Brandt var en av de som valde att prova på. Efter ett par längder under vatten klättrade han upp för stegen vid bassängänden.

Jag testade för tio år sedan i Rimbo badhus och det tyckte det var en sådan härlig känsla. Just det här att kunna andas under vattnet och känna viktlösheten. Men det är lite trixigt att flyta rätt, säger han.

Efter uppvisningarna promenerar Badchefen Marie-Louis Asp längs bassängkanten. Hon är på strålande humör och nöjd med firandet. Och hon minns hur det var för 31 år sedan, då hon först började jobba på badhuset.

Då fanns det ingenting, det var bara bad. Det fanns inte ens en simskola. Vi höll stängt en dag i veckan för städning, men nu är det så mycket modernare och hela sju föreningar håller till här. Vi utvecklas hela tiden och jag gillar det här, det är mitt liv. Bad, människor och föreningsliv, säger hon.

En annan som har varit med länge är Mary Lundh, 79 år ung. Ända sedan starten 1958 har hon simmat i badhuset.

Ja, själva invigningen kommer jag inte ihåg exakt, men jag har hållt på med morgonsimmet i fyrtio år. Det fanns ju inte från början, så då simmade jag på andra tider. Jag har bara goda minnen och erfarenheter från badhuset, jag älskar det här.

Det blev ingen simning i dag?

Nej, det blev det inte(skratt). Det får bli på tisdag, det var ju lite begränsat i dag med dyk och så där.

Mer läsning

Annons