Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutade med ett av åtta världsrekord

Han var nöjd med rekordet. Men lite missnöjd med farten. Roslagen Boat Racings Sebastian Rothman från Wettershaga avslutade en strålande säsong med ett världsrekord när Rekordförsöken 2008 kördes utan för Öregrund i lördags.

Annons

Ett strålande höstväder tog emot de 23 ekipagen vid Katrinöarna utan för Öregrund på lördagsmorgonen. Men allt eftersom dagen gick tilltog vinden och började ställa till det för en del förare. Så även för 12-årige Sebastian Rothman.

I andra repan gick båten riktigt fint, men jag fick lite problem eftersom övervarvningsskyddet slog på hela tiden, berättar Sebastian.

Anledningen till det var just den då lite bråkiga sjön som fick båten att ligga lite för högt i vattnet med följd att propellern så att säga varvade iväg när den kom ovanför vattenytan.

Det påverkade så klart farten, men jag är nöjd ändå, säger Sebastian.

Och det ska han vara. Ett världsrekord, 66,98 km/h, blev en perfekt avslutning på en rent strålande säsong. Sebastian hade fram till rekordförsöket i Öregrund hunnit med att bara i år ta VM-silver, NM-guld och SM-guld i klassen GT15.

Det bjöds också på en hel del dramatik i Öregrund, där förarna körde två repor var över 1 000 meter. Det mest dramatiska skedde när Sebastian Rothmans konkurrent i GT15-klassen, Philip Lundin, tog vind och flippade runt helt med sin båt. Lundin klarade sig utan skador och såg inte särskilt tagen ut när han genomblöt kom gående, leende, på bryggan.

Men, Sebastian, blir du inte rädd när du ser sådant? Nej, men föräldrarna blir det. Själv började jag bara tänka ännu mer på att trycka ned mig själv framåt i båten för att hålla den nere i mitt nästa race.

Sebastian har kört racerbåt sedan han var 8,5 år. Men han fick börja på dispens.

Man måste vara tio år egentligen för att få köra, förklarar han.

Nu går Sebastian, eller i alla fall hans båt, till vintervila, och väntan på nästa säsong.

Sammanlagt slogs det åtta världsrekord under lördagen i Öregrund. Värst var Rolle Sjögren som ställde upp i fyra olika Thundercat-klasser och satte fyra världsrekord. Det snabbaste 113,99 km/h.

Snabbast av alla var för dagen Anders Andersson i sin F2000-båt. Andersson susade fram i smått ruskiga 103,53 knop, drygt 191 km/h. Då räckte det ändå inte för att hota sitt eget världsrekord...

Mer läsning

Annons