Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppet större utmaning än dricksvattnet

Att ta hand om avloppsvattnet är ett större problem än att ordna med kommunalt dricksvatten.
Kommunen måste också förbättra reningen av avloppsvattnet som släpps ut i både Norrtälje- och Bergshamraviken.
För det krävs nya satsningar.

Annons

I måndags kväll beslutade en majoritet av politikerna i fullmäktige att kommunen ska teckna avtal med Norrvatten. Kommunalförbundet ska i sin tur bygga en vattenledning från Vallentuna till Norrtälje. Kostnad: 500 miljoner kronor.

Nu väntar fortsättningen. En majoritet av politikerna ville ju också undersöka möjligheterna att ansluta en del av kommunens avloppsnät till Käppalaverket på Lidingö.

Inga formella kontakter är tagna ännu.

Men vi är öppna för dialog med nya medlemmar, säger Per Manhem, vd, Käppalaförbundet.

Tanken är att den nya avloppsledningen ska ha samma sträckning som vattenledningen från Vallentuna till Norrtälje. Någon exakt kostnadsberäkning finns inte, bara uppgiften att själva rören kan kosta 25 miljoner kronor.

 För Norrtäljes del handlar det om att lösa flera problem. Vattenmyndigheten kräver att kommunen senast år 2012 har en plan för hur vattenkvaliteten i Norrtälje- och Bergshamraviken ska förbättras. Åtgärderna ska vara påbörjade senast 2015. Det gäller att få bukt med övergödningen som orsakas av att för mycket näringsämnen släpps ut i vikarna.

I Bergshamra hänger problemen ihop med Envikens fritidshusområde där avloppsreningen inte fungerar.

Utsläppen i Norrtäljeviken måste också renas bättre.

En möjlighet kan vara att dra en ledning från Lindholmens avloppsreningsverk, via Norrtäljeviken och ut i havet för att släppa ut det renade vattnet i Havssvalget.

Men det blir en lång och dyr ledning, säger kommunens va-chef Bertil Rusk.

Han tror inte heller att länsstyrelsen ger kommunen tillstånd att utöka kapaciteten vid Lindholmen.

Vid Käppalaverket finns däremot reservkapacitet. Det är dimensionerat för 700 000 personer men tar bara emot avlopp från 530 000 personer i tolv av Stockholms läns nordostkommuner. Waxholms och Österåkers kommuner förhandlar just nu om att få komma med i kommunalförbundet.

Hur en ekonomisk uppgörelse mellan Norrtälje kommun och Käppalaförbundet skulle kunna se ut är det förstås omöjligt att säga något om just nu, men Käppalaverkets avgift för att ta hand om avloppet låg 2007 på 3,61 kronor per kubikmeter.

I Norrtälje är motsvarande kostnad, enligt Bertil Rusk, 12 kronor per kubikmeter.

Mer läsning

Annons