Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyraren Aron Anderson ska bli första rullstolsburne att skida till Sydpolen

Han har bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, cyklat till Paris och simmat till Åland.
Men äventyraren Aron Andersons största utmaning står framför honom: Att som första rullstolsburne person skida till Sydpolen.
–Det här är större och häftigare än allt annat jag gjort, säger han.

Annons

Se Aron berätta om sin bakgrund och vägen till drömäventyret:

När Aron Anderson var nio år gammal fick han en cancertumör i bäckenet, som han var tvungen att operara bort. Det gjorde att han hamnade i rullstol. Han bestämde sig dock tidigt för att göra det bästa av sin situation. Det har lett till att han gett sig ut på flera stora utmaningar och expeditioner.

LÄS MER: Aron simmar över Ålands hav

– Nu ska jag genomföra mitt drömäventyr, få har gjort det – och ingen har gjort det i rullstol, säger Aron Anderson.

På en specialbyggd skidkälke ska han ta sig 64 mil, från kanten av Antarktis till mitten av Sydpolen. En färd i extremväder – med temperaturer kring 30 minusgrader. Färden beräknas ta cirka en månad.

Aron Anderson på ett tidigare äventyr, på Svalbard.

Projektet heter Pole of hope, och målet är att samla in pengar till Barncancerfonden. Insamlingsmålet är högt: 6,4 miljoner kronor.

Och för att lyckas med färden är Aron beroende av insamlingen. För varje 10:e krona som doneras till Barncancerfonden får han skida en meter. För varje ny månadsgivare får han skida 700 meter.

– För att jag ska klara utmaningen att ta mig 64 mil så behöver jag samla in 6,4 miljoner kronor. Vi har sagt att får jag inte in pengar så får jag inte fortsätta skida. Då blir jag kvar där, därför behöver jag svenska folkets hjälp, säger han.

Aron Anderson bor i Stockholm, men är till stor del uppvuxen i Roslagen.

Hur har du förberett dig?

– Jag har jobbat med projektet i över två års tid. Det är mycket som ska fixas inför ett sånt här äventyr, bland annat med sponsorer och utrustning. Jag har även jobbat på att gå upp i vikt, det har varit en utmaning – att äta ordentligt så att man har lite reserver när det väl gäller, säger han.

Vad betyder det här för dig?

– För mig handlar det mycket om att få uppfylla en dröm som jag haft länge. Jag har haft det som en fixidé, och nu blir det äntligen av. Det känns magiskt!

Vad driver dig?

– Jag vill pusha mina gränser, det driver mig. Det känns spännande att utsätta sig för sådana här situationener. Jag vill lära mig hur jag fungerar, hur min kropp kommer att reagera och hur jag funkar mentalt.

TV: Se när Aron kommer i mål på Åland

Aron Anderson har tidigare bestigit Kilimanjaro.

Trolltunga i Norge.

Följ Arons äventyr på Facebook och Instagram

Källa till filmen ovan: aronanderson.se

Mer läsning