Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avelstik halt efter hundattack

En kennelägare får 30 000 kronor i skadestånd sedan grannhunden attackerat hennes avelstik.

Annons

Det ovanliga tvistemålet avgjordes nyligen i Norrtälje tingsrätt. Bakgrunden var att kennelägaren promenerade med sin avelstik när grannarnas hund kom springande och gick till attack. Grannhunden var inte intresserad av kennelägaren men knuffade omkull tiken och måttade ett hugg mot strupen.

Efteråt blev tiken halt och trots en operation fick den avlivas vid sju och ett halvt års ålder. På grund av hältan kunde tiken inte röra sig så mycket som krävdes för att behålla sin muskelmassa.

Kennelägaren hävdade i rätten att hennes hund blev halt på grund av attacken. Familjen i grannhuset vittnade däremot om att deras hund överhuvudtaget inte kom åt tiken, som ju kunde ha blivit halt i alla fall.

Norrtälje tingsrätt valde dock att tro på kennelägaren och hennes dotter som befann sig närmast händelsen. Domaren konstaterade också att hältan var ett resultat av attacken. Därför dömdes familjen i grannhuset till att betala skadestånd.

Siffran 30 000 kronor är beräknad på värdet av en kull valpar som kennelägaren kunde ha sålt. Ägaren ville egentligen ha ersättning för tre potentiella kullar men tingsrätten prutade på kravet.

Mer läsning

Annons