Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas är världens bästa hund

Årets juniorvärldsmästare inom rasen stabyhoun heter Atlas och bor på Rådmansö. I lördags vann han över alla sina konkurrenter i ”world dog show” på Älvjömässan i Stockholm.
– Det är nästan overkligt att det gick så bra, säger matte, Jenny Sommar.

Annons

Sammanlagt hade cirka 77 olika hundraser samlats på Älvsjömässan under helgen. Av dessa var 52 stycken stabyhoun och en av dem 14 månader gamla Atlas.

 Det finns inte så många hundar av rasen stabyhoun i Sverige, så att han gick och vann i sin juniorklass är verkligen stort. De brukar inte komma så långt i sådana här tävlingar säger Viveca Sommar.

Den som har tränat och tävlat med Atlas är dottern Jenny Sommar, 14 år.

 Jag har tränat honom här hemma på gården. Man ska tänka på att han springer rätt och tar ut stegen ordentligt. Men det viktigaste av allt är att han har roligt. Annars är det ingen idé att tävla.

Eftersom Altlas fortfarande är en liten valp så fick han inte världsmästartiteln utan blev istället juniorvärldsmästare. Men i praktiken slog han även veteranerna, eftersom alla var med i samma tävling.

Hade han varit lite äldre så hade han fått världsmästartiteln, men nu blev han junior istället och det är inte fy skam. Man kan säga att den här tävlingen är som ett OS för hundar. Alla länder deltar och det är flera tusen hundar på plats. Att komma etta då är stort, säger Vivecka Sommar.

Efter den händelserika helgen har familjen Sommar tagit det lugnt. Vinsten firades med en valpträff och lite skinka.

 Han har fått lite gott att äta för att fira vinsten. Men nu tror jag han är nöjd över att få vila lite, säger Jenny Sommar.

Lina Jonsson

Mer läsning

Annons