Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlanda vill ha vägtullar

Framöver kan alla som kör till Arlanda få betala vägtull. I ett försök att minska koldioxidutsläppen har Arlandas ledning föreslagit till regeringen vägtullar ska införas vid flygplatsen.
 

Annons

Det som driver Luftfartsverket till radikala grepp är att myndigheten överskrider sitt utsläppstak för koldioxid. Att fokus har hamnat på trafiken till och från Arlanda är inte så konstigt. Utsläppen från vägtrafik och marktransporter, som räknas in i taket, ökar i dagsläget mer än utsläppen från flyget.

Under 2007 överskreds Arlandas tak på 342 000 ton koldioxid med 3 000 ton. Än så länge är taket bara ett riktvärde men men 2011 blir det ett gränsvärde som inte får överskridas.

I dag åker ungefär 40 procent av Arlandas resenärer kollektivt, 20 procent med taxi och resten åker bil. Beräkningar som har gjorts visar att en avgift på 100 kronor skulle minska koldioxidutsläppen med 20 000 ton. Vägtullarna ska även gälla för personalen på Arlanda där det i dag arbetar över 15 000 personer.

De övriga åtgärder som föreslås för att minska utsläppen handlar om att främja resandet med buss och tåg till och från flygplatsen, förbättra kapaciteten i järnvägsnätet och samordna och effektivisera företagens transporter.

Mer läsning

Annons