Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen färskpotatis

Ångande het med dill på toppen till sillen eller det grillade köttet. Eller kall, på knäckemackan, skuren i skivor och toppad med Kalles kaviar och finklippt gräslök. Nu är det äntligen dags att hugga in på den svenska färskpotatisen. I dag har Köket samlat de bästa recepten med sommarpotatis.

Annons

Skärgårdsröra ( 4 port)

200 g fintärnade matjessillfiléer

6 kokta, kalla och fintärnade färskpotatisar

1 stor, finhackad rödlök

1 dl gräddfil

1 dl majonnäs

4 msk smörgåskaviar

4 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad dill

salt och vitpeppar

Gör så här

Blanda sillen med potatisen och löken.

Rör ihop gräddfil, majonnäs, kaviar, dill och gräslök tillsätt det till sill- och potatisblandningen.

Smaka av med salt och vitpeppar, servera röran på grovt rågbröd eller knäckebröd.

Varm scampisallad med potatis och grillad paprika (4 port)

300 g färskpotatis (kokt och halverad)

200 g fryst, kokt scampi

2 strimlade salladslökar

200 g grillad paprika i olja

salt

citronklyftor

2 grova bagels

Gör så här

Tina scampin och låt den rinna av.

Koka potatisen.

Lägg scampin i en skål tillsammans med strimlad salladslök och grillad paprika skuren i bitar.

Häll av vattnet på den färdigkokta potatisen och skär den i mindre bitar, lägg ner den i samma skål som scampin och grönsakerna.

Hetta upp en stekpanna och slå i hela salladsblandningen.

Låt allt fräsa och bli varmt, det tar bara någon minut.

Smaka av med salt och servera med några citronklyftor och ett halvt bagelbröd.

Saltkokt färskpotatis med röd mojo (4 port)

(kryddigt tillbehör till en kall öl eller drink)

1 kg små potatisar

5 dl grovt salt

5 dl vatten

1 röd paprika

1 röd pepparfrukt

8 stora, mogna tomater

2 vitlöksklyftor

1 tsk kummin

0,5 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

salt och peppar

Gör så här

Dela och kärna ur paprikan och pepparfrukten.

Hacka paprika, pepparfrukt och tomater grovt.

Skala vitlöksklyftorna.

Kör vitlök, paprika, pepparfrukt och tomater i en mixer eller matberedare.

Tillsätt kummin, olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.

Borsta potatisen väl.

Häll salt och vatten i en gryta.

Koka upp och lägg i potatisen, låt den koka under lock i cirka 20 minuter den blir lite skrynklig i skalet.

Ta upp potatisen och servera genast tillsammans med den röda mojon.

Kaviarfyllda potatishalvor (4 port)

8 medelstora färskpotatisar

4 msk creme fraiche

2 msk finhackad, gul lök

3 msk smörgåskaviar

1 msk riven, färsk pepparrot

1 msk finhackad dill

1 msk finhackad gräslök

malen svartpeppar

Dekoration

Rädisor

Dillvippor

Gör så här

Koka potatisen. Låt svalna och dela mitt i itu på längden.

Skär bort en liten del på potatisens rundade sida så att den kan stå stadigt på ett fat.

Blanda ihop alla andra ingredienser och smaksätt röran med svartpeppar.

Fördela blandningen på potatishalvorna och dekorera med rädisor och dill.

Potatishalvor med Västerbotten (4 por)

8 normalstora färskpotatisar

2 vitlöksklyftor

50 g Västerbottenost

3 skivor bacon

färskmalen svartpeppar

Gör så här

Koka potatisen och låt den svalna. Dela den mitt itu på längden och skär bort en bit på den rundade sidan så att potatisen kan stå stadigt på ett ugnsfast uppläggningsfat. Skiva vitlöksklyftorna tunt och skär osten i 15 små bitar. Klipp baconskivorna i mycket små bitar. Peppra potatisen och täck den sedan i tur och ordning med vitlök, ost och baconbitar. Baka i ugnen vid 225 graders värme obs! bara övervärme! i ca 5-7 minuter. Servera potatisen varm.

Fetasallad med chilimarinerad färskpotatis (4 port)

400 g varm, nykokt färskpotatis

Gör en marinad på

1 färsk chilifrukt

rivet skal från 1 citron

1 krm torkad rosmarin

1 krm sambal oelek

1 msk flytande honung

2 msk olivolja

salt och peppar

Fetasallad

2 päron

1 stjälk blekselleri

1 liten, gul lök

5 dl blandad sallad

100 g äkta fetaost i grova tärningar

1 msk olivolja

salt och peppar

Gör så här

Skiva chilifrukten.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden.

Vänd varsamt ner de nykokta potatisarna.

Klyfta päronen och skär bleksellerin och löken i tunna skivor.

Lägg salladen i en skål och tillsätt övriga ingredienser till fetasalladen.

Salta och peppra.

Lägg upp på ett stort fat och fördela potatisen ovanpå.

Servera till grillat kött eller fisk.

Foliebakad färskpotatis (4 port)

1 kg färskpotatis

färsk rosmarin

1 hel vitlök

salt

olivolja

Gör så här

Koka potatisen nätt och jämnt färdig.

Vik ugnsfolie dubbel och gör som en ”skål”.

Häll i potatisen och lägg många rosmarinkvistar och en hel vitlök med skal och allt! ovanpå.

Salta och häll på lite olivolja.

Vik ihop det hela till ett knyte och rosta i 200 graders ugnsvärme i ca 35 minuter.

Mer läsning

Annons